I en tale til FNs generalforsamling kalte New Zealands statsminister Jacinda Ardern frihet på internett et «krigsvåpen». 

Ardern omtalte diskurser om klimaendringer og annet hennes regjering misbilliger, som krigsvåpen og oppfordret til å slå ned på ytringsfriheten. 

Hun ba landene gå sammen om å sensurere internett for å bekjempe «feilinformasjon». 

– Hvordan takler du klimaendringer hvis folk tror de ikke eksisterer? Hvordan sikrer du at menneskerettigheter overholdes når folk blir utsatt for hatefull og farlig retorikk og ideologier?

Våpnene kan være forskjellige, men målene til de som bruker dem er ofte de samme. Å forårsake kaos og redusere andres evne til å forsvare seg selv, å oppløse samfunn, å bryte ned den kollektive styrken til land som jobber sammen.

Men vi har en mulighet for å sikre at disse krigsvåpnene ikke blir en etablert del av krigføringen. Det er grunn til optimisme; for hvert nytt våpen vi møter kommer nye verktøy for å overvinne det. Vi har midlene; vi trenger bare den kollektive vilje.

New Zealands statsminister er blitt mye kritisert for sin tale. Glenn Greenwald kaller det en tyranns tale.

– Dette er autoritarismens ansikt – selv om det ser annerledes ut enn man forventer. Det er tyranners tankegang. Vi står overfor en person så beruset av egen følelse av rettferdighet og overlegenhet, at hun ser på dissens som et onde som er for farlig til å tillate.

New Zealands statsminister har markert seg med radikale standpunkter omkring klimaendringer og hun fikk internasjonal oppmerksomhet for sin svært inngripende og autoritære covid 19-politikk. Videoer som viser hvordan politiet pågrep demonstranter, blant annet en naken kvinne, er av YouTube blitt vurdert som så sensitiv at den er markert med aldersgrense. På Twitter (nedenfor) er den tilgjengelig.

 

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.


Vi trenger flere abonnenter for å holde det gående.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.