En mann med opprinnelse på Sri Lanka ble fredag skutt og drept av politiet, mindre enn et minutt etter at han knivstakk seks personer på et kjøpesenter i Auckland. Mannen var en kjent sikkerhetsrisiko, som beundrer av IS. Likevel fikk han gå løs. Han rakk å gripe en kniv i et shoppingsenter og såre seks til ropet Allahu akbar.

Statsminister Ardern sier hun håper ikke gjerningen vil gå ut over flere.

Newshub reported the man yelled “Allahu Akbar” as he attacked.

Ardern said she did not want to see a backlash against any community from the incident.

“What happened today was despicable. It was hateful. It was wrong,” she said. “It was carried out by an individual, not a faith, not a culture, not an ethnicity, but an individual person who was gripped by ideology that is not supported here by anyone or any community.

“He alone carries the responsibility for these acts,” she said.

Tre av de seks som ble knivstukket skal være alvorlig skadd, skriver flere medier.

–En voldelig ekstremist foretok et terrorangrep på uskyldige New Zealanders. Dette var en som var kjent for våre nasjonale sikkerhetsbyråer og som ble overvåket hele tiden. Det er svært få som faller inn i denne kategorien, sa New Zealands statsminister Jacinda Ardern. (Sky News)

Terrorangrepet skjedde fredag ettermiddag, lokal tid.

– Det som skjedde i dag, var avskyelig, det var hatefullt, det var galt, sier statsminister Jacinda Ardern. Hun sier mannen som angrep, var en IS-inspirert srilankisk statsborger som kom til New Zealand i 2011.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politi som overvåket ham. Ifølge Ardern kjente sikkerhetstjenestene til mannen og overvåket ham kontinuerlig. Hun la til at det ikke var juridisk grunnlag for å holde ham innesperret. (NTB)

Mannen skal ha stått på New Zealands liste over farlige personer siden 2016.

Politikommissær Andrew Coster sa at mannen ble fulgt nøye av spanere og et taktisk lag fra han forlot sitt hjem i Glen Eden til New Lynn i Auckland. Kniven han benyttet fant han i butikken. (NZ Herald)

Statsminister Jacinda Ardern har varslet en større tale til nasjonen, senere fredag.

Auckland mall terror: Jacinda Ardern to address NZ on Countdown supermarket attack in New Lynn (NZ Herald)

New Zealand terror attack: ‘Violent extremist’ carried out stabbings in supermarket – Jacinda Arden (Sky News)

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.