Seks personer er drept og åtte er skadet etter at maskerte væpnede menn åpnet ild i en moské i Québec. To personer er pågrepet. En av de pågrepne skal ha fransk navn, den andre arabisk, ifølge ubekreftede meldinger.

Politiet var raskt ute med å slå fast at det var snakk om et terrorangrep. Forøvrig holder politiet kortene tett til brystet.

quebec shooting

Store politistyrker omringet moskeen. Foto: Mathieu Belanger, Reuters

 

Skytingen skjedde rett før klokken 20 lokal tid søndag kveld på Centre Culturel Islamique de Quebec i Sainte-Foy Street da menigheten var samlet til kveldsbønn.

En av gjerningsmennene var væpnet med en AK-47, skriver Le Soleil. En av dem er en 27-åring med et typisk Québec-navn, skriver Le Soleil.

Den opplysningen har også Quebec TV, som melder at den andre skytteren har et arabisk navn. La Presse melder at han er av marokkansk opprinnelse, men ingenting av dette er bekreftet av myndighetene.

– Vi fordømmer dette terrorangrepet mot muslimer, sier Canadas statsminister Justin Trudeau.

Trudeau: – Feigt angrep

Han skriver på Twitter at «kanadiere sørger over dem som ble drept i et feigt angrep på en moské».

Angrepet kommer like etter at statsministeren har sagt at Canada vil ta imot muslimer som blir avvist av USA. Trudeau tvitret lørdag:

«To those fleeing persecution, terror & war, Canadians will welcome you, regardless of your faith. Diversity is our strength «

Det befant seg 40 personer i moskeen Centre Culturel Islamique de Québec da skytingen fant sted i forbindelse med kveldsbønnen like før klokken 20 søndag kveld lokal tid.

Radio-Canada har snakket med et anonymt vitne som forteller at to maskerte personer gikk inn i moskeen. Vedkommende mente at gjerningspersonene var fra Québec-området på bakgrunn av hvordan de snakket.

– Ropte «Allahu akbar!»

CBC News melder at mennene ropte “Allahu akbar”.

– De åpnet ild. De skjøt og de ropte ‘Allahu akbar!’ Kulene traff folk som ba. Folk som ba mistet livet. En kule passerte rett over hodet mitt, forteller et vitne.

Motivet for skytingen er ikke kjent, men de siste årene har det vært en økning i «islamofobe handlinger» i provinsen, ifølge Reuters.

I juni i fjor ble det lagt et avkuttet grisehode på trappen til en av moskeens inngangsdører. Hodet var pakket inn i cellofan med fargebånd og sløyfe, og på et kort sto det: «bonne appétit», skriver Montreal Gazette.

grisehode

Grisehodet som ble plassert utenfor Quebec-moskeen. (foto fra Facebook)

 

Tre uker senere ble det delt ut løpesedler i nærområdet. Tittelen på den var: «Hva er verst: Et grisehode eller et folkemord?»

Ben Abdallah, who often prays at the mosque but was not there during the shooting, told the newspaper “we never thought” such a “catastrophic” incident would happen there.

“But given the hateful speeches all around the planet, it can happen,” he said.

Moskeen har rundt 5.000 medlemmer og er en av seks moskeer i Quebec City-området, skriver Montreal Gazette.