Den gravide reporteren Charlotte Bellis nektes hjemreise til New Zealand. Årsaken er at hennes egne myndigheter fører en ekstremt streng innreisepolitikk. Nå må hun kanskje sette sin lit til Taliban.

Jacinda Ardern og hennes regjering har under hele pandemien ført en drakonisk nedstengningspolitikk. Siden september har Ellis sendt 59 brev til myndighetene, og bedt om å få komme hjem på grunn av en nødsituasjon: Hun er gravid og oppholder seg i Afghanistan.

Men foreløpig har hun ikke fått reisetillatelse. Nå må hun kanskje stole på hjelp fra Taliban under fødselen.

Ellis jobbet for AlJazeera, og fikk oppmerksomhet internasjonalt for sine modige og direkte intervjuer med jihadister fra Taliban.

I et intervju med 1News spør hun myndighetene: Hva skal jeg gjøre? Jeg har ikke gjort noe galt, annet enn å oppdage at jeg er gravid, og jeg er fra New Zealand.

‘To the NZ Government, I ask what do you want me to do? I have done nothing wrong I got pregnant and I am a New Zealander.

‘At what point did we get so bogged down in these rules we’ve come up with that we can’t see that she’s a Kiwi in need of help and she needs to come home?’

Til tross for at det kun har vært 52 dødsfall i New Zealand i forbindelse med Covid-19, har Ardern kjørt en knallhard nedstengningslinje. Hele landet ble stengt ned i august 2021 på grunn av ett eneste tilfelle av smitte.

Les også: New Zealand stenger ned på grunn av ett smittetilfelle

Grensene har vært hermetisk lukket med strenge krav om karantene, noe som har virket som en flaskehals og skapt lange køer for Kiwis som ønsker å reise hjem.

Ms Bellis has become one of the most high-profile Kiwis to fall victim to New Zealand’s extreme border controls, as Prime Minister Jacinda Ardern and her government face further embarrassment over their own policies.

I en artikkel i New Zealand Herald lørdag, beskrev Bellis det som «brutalt ironisk» at hun, som hadde stilt kritiske spørsmål til Taliban om deres behandling av kvinner, nå må stille det samme spørsmålet til sine egne myndigheter.

‘When the Taliban offers you – a pregnant, unmarried woman – safe haven, you know your situation is messed up.’

Ellis oppdaget at hun var gravid under et besøk i Qatar. Kjæresten Jim Huylebroek, som er fotograf for New York Times, var fortsatt i Kabul. Siden sex utenfor ekteskapet er forbudt i Qatar, reiste derfor Bellis til Huylebroeks hjemland Belgia.

Men siden Bellis ikke har visum der, måtte hun reise ut. Det eneste landet hun hadde visa til var Afghanistan. Og det er i Afghanistan hun og kjæresten oppholder seg nå.

Bellis har snakket med ledende figurer i Taliban, som lover at hun skal behandles bra hvis hun må føde Afghanistan. Men dette er et svært dårlig alternativ for Bellis, siden fasilitetene på fødeklinikkene i Afghanistan ikke akkurat holder høy standard. Bellis sier at å føde i Afghanistan kan være en dødsdom.

New Zealand’s Covid-19 response minister Chris Hipkins told the Herald his office had asked officials to check whether they followed the proper procedures in Ms Bellis’s case, ‘which appeared at first sight to warrant further explanation’.

Chris Bunny, the joint head of New Zealand’s Managed Isolation and Quarantine system, told the Herald that Ms Bellis’s emergency application did not fit a requirement that she travel within 14 days.

He said staff had contacted her about making another application that would fit the requirements.

Det virker merkelig at myndighetene i New Zealand ikke bare tar en sjefsavgjørelse.

Nå presses myndighetene i New Zealand fra flere kanter, advokater har engasjert seg i saken og mediene presser på. Så myndighetene gir nok etter, men det har altså tatt nesten et halvt år.

Samtidig har Ardern gjeninnført svært strenge koronatiltak, etter at landet kun er rammet av ni tilfeller av omikron, alle i en og samme familie. Munnbind blir påbudt, og strengere karanteneregler innføres.

Alle som jobber i helsevesenet, brannvesen, politi, militæret eller i fengslene er pålagt å vaksinere seg.

De som tester positivt må isolere seg i 14 dager. Nærkontakter må isolere seg i hele 24 dager, uansett om de tester negativt.

I mellomtiden venter Bellis i Afghanistan, mens fødselen kryper stadig nærmere.

Daily Mail

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.