En tidligere Royal Marine-kommandosoldat, Pen Farthing (52), drev et hundepensjonat med sin norske kone Kajsa Helene i Kabul. De kom fra hverandre utenfor flyplassgjerdet tirsdag og nå vet han ikke hvor kona er.

Ambassaden ba dem ta seg til flyplassen på egen hånd og så ville ting ordne seg. Men det var langt fra tilfelle. På flyplassen er det kaos og de ble stående utenfor gjerdet. Farthing ba britiske soldater komme ut og redde dem, men de nektet.

Sammen med hans kone var bestyreren for pensjonatet, som er gravid i 34. uke.

‘My wife is at the north gate of Kabul Airport being crushed in the stampede to get with my 34 week pregnant country manager. The UK military will not come out to rescue them. Boris Johnson, Dominic Raab – anything happens, I will hold you personally responsible.’

Den gravide ble etter en stund reddet innenfor, men Farthing vet ikke hvor kona er.

Han er rasende på britiske og amerikanske soldater som ikke gjør noe for å redde utlendinger innenfor. Det er every man for himself på flyplassen.

‘There is no security on the outside of Kabul Airport. They got caught in a crush, in a stampede, this is a 34-week pregnant woman and my wife, getting caught in a stampede. They were at the gate of Kabul Airport on the side they’d been told to go. I was in comms with the Quick Reaction Force on the other side of the gate.

‘British and Americans. And as a Royal Marine Commando, I am absolutely furious with these soldiers because they refused to go out of that camp to rescue those people to get them inside the safety of Kabul Airfield.

‘Boris Johnson and all of the senior staff of this government need to know what a complete cluster they are making of this withdrawal from Afghanistan. People are going to die. Outside it is not secure.’

He added: ‘And if the British military are there and they will not get outside and rescue some of the people that they’ve been sent to get out of Kabul safely, then what is the point in them being here?’

Dette er nok en beskrivelse som passer med det vi ser. Soldatene har ikke kontroll og vil ikke risikere noe. Det vil føre til tragedier både for utlendinger og afghanere. Mengden vil ut, men de har tid til å trakassere folk som er i samme situasjon som dem.

Politikerne som sender soldatene virker ikke ha noen forestilling om hvordan det er når de ber folk ta seg til flyplassen. Det er livsfarlig.

Det hører med til historien at Pim Farthing vil ha med seg hundene hjem til Storbritannia.

Taliban forbød hunder under sitt forrige styre og er neppe blitt mer glad i hunder med tiden.

Muslimer ser på hunder som urene.

 

Ex-Royal Marine in Kabul loses contact with wife and pregnant manager of his dog rescue centre as pair get ‘crushed in stampede to airport’ – and says he’ll hold PM ‘responsible if they are hurt’

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.