Den nederlandske byen Utrecht har høye ambisjoner om å bli «bærekraftig», men må justere ambisjonene i møte med den elektriske virkelighet. For å forhindre at strømnettet overbelastes vurderer bystyret å begrense bruken av elbiler og å slå av ladestasjonene i deler av døgnet. 

Solen skinner ikke alltid

Det er rådmann Lot van Hooijdonk fra GroenLinks som fremmer forslaget om å slå av kommunale ladestolper, melder RTV Utrecht.

Overbelastning av nettet oppstår når efterspørselen overstiger kapasiteten i nettet. Når solen skinner er det overskudd av strøm, men oftest er det slik at strømnettet ikke kan håndtere efterspørselen og dette har hverken van Hooijdonk eller byen noen løsning på. 

El-biler ikke velkomne

Utrecht har idag en «miljøsone» der dieselbiler ikke er velkomne. Partij van de Arbeid og ChristenUnie har tildels radikale ideer om hvordan problemet skal takles, blant annet har de foreslått også å begrense bruken av elbiler i byen. 

Nederland: Strøm­nettet kollapser. Varme­pumper og solcelle­paneler ubrukelige

Det pågår forsøk med å redusere kapasiteten ved ladestasjonene om eftermiddagen og tidlig kveld slik at ladingen går langsommere. Dette går stort sett greit for de lokale, men er et problem for besøkende som må reise ut av byen samme dag.

Løsning for de velholdne

Det regionale nettselskapet Stedin har varslet at offentlige ladestasjoner må slås av mellom klokken fire om ettermiddagen og ni på kvelden. Dette vurderes av van Hooijdonk, men hun åpner for fortsatt å la mennesker i nød få lade, dog til en betydelig høyere pris. 

 

 

Kjøp Kents bok!

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.