Hvorfor velger svenskene bil i stedet for sykkel? I stedet for å svare på det spørsmålet ved å se ut av vinduet eller høre på en hvilken som helst nyhetssending, presenterer Centrum för tjänsteforskning (CTF) ved Karlstad universitet nå et forskningsprosjekt der sju aktører skal finne svaret på spørsmålet. Forskernes mål er å «finne faktorer som kan føre til atferdsendringer» for å få svenskene til å velge bort bilturer og i stedet sykle mer, hele året, også til arbeidsplassene sine.

– Att undersöka drivkrafter och motiv bakom bilresande och en övergång till mer hållbara färdmedel är viktigt, utan denna förståelse är det svårt att få till långsiktiga beteendeförändringar, sier Jessica Westman Trischler, dosent i psykologi ved CTF, til SVT Nyheter.

Westman Trischler er en av forskerne som nå skal intervjue eksperter om hvordan sykkelturer til arbeidsplasser kan gjøres enklere, og spørre bilistene om hvorfor de velger bilen. På denne måten håper de å kunne identifisere «sentrale hindringer og drivkrefter» når det gjelder valg av transportmiddel, og se hvilke «underliggende psykologiske faktorer» som gjør at svensker velger bort sykkelen.

– Det är min hjärtefråga, just mobilitet och just hur ur et hållbaretssynpunkt vi kan främja miljövänliga resor. Och också att vi mår så himla mycket bättre både fysiskt och psykiskt när vi cyklar och går till arbete, skola och andra vardagsaktiviteter, sier Jessica Westman Trischler.

Prosjektet er et samarbeid mellom Karlstads universitet, 2030-Sekretariatet, Akademiska Hus, Helsingborgs stad, Nordic Behaviour Group, Studio Berget og Örebro kommune.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.