Nytt

Expressen har gransket voldtektene i Sverige: På 48 dager i høst ble det anmeldt 26 overfallsvoldtekter. En av verdens fremste eksperter på voldtekt reagerer slik: «26 på 48 dagar? Åh, herre gud».

Avisen har gransket anmeldelsene og fulgt opp alle nyhetsmeldinger om overfallsvoldtekter i løpet av høsten. Fasit: 26 anmeldte mistenkte fullbyrdede voldtekter og voldtektsforsøk på 48 dager.

Tre har hittill resultert i tiltale, og det har vært én fellende dom.

I de aller fleste sakene har politiet ingen mistenkt.

Expressens lederskribent Britta Svensson har snakket med Vania Ceccato, professor ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Ifølge Svensson er hun en av verdens fremste eksperter på når, hvor og hvordan overfallsvoldtekter skjer. Hun har også konkrete råd om hvordan man forebygger.

Ceccato blir sjokkert når hun hører resultatet av undersøkelsen:

– Jag har sett på Expressen att det varit många fall i höst. Men 26 på 48 dagar? Åh, herre gud, utbrister hon.

Etter å ha sett på detaljene rundt hver av de 26 voldtektene, sier Ceccato:

– Så ser det ut, och det kommer att fortsätta att se ut på samma sätt år efter år om man inte jobbar med de här frågorna.

Går etter lav risiko

Voldtektsmenn velger steder der de vet at risikoen for å oppdages er lav, sier Ceccato. Parker, skogsområder, kirkegårder, skolgårder og industriområder nattestid forekommer hyppig.

Gjerningsmennene velger steder og tider der mulighetene for å finne et offer er størst; om natten eller tidlig morgen etter at utesteder har stengt, og på vei hjem fra tog, busser og annen offentlig kommunikasjon.

Vania Ceccato har ledet et forskningsprosjekt om 150 voldtekter i Stockholmsområdet hvor ett funn overrasket: 21 prosent av voldtektene hadde skjedd i en taxi, pirattaxi eller svart bil som kan ha blitt oppfattet som en taxi.

– En man i en svart bil kan hitta offer om han finns på rätt plats. Flera kvinnor har blivit våldtagna efter att ha valt bort allmänna kommunikationer för att de trodde att det var säkrare med taxi.

– Berusning øker ikke risikoen

Ceccatos siste studie viser at bare 60 prosent av ofrene hadde drukket alkohol.

– Kvinnor som drack löpte inte större risk än de som inte drack. Mycket mer avgörande var om hon befann sig med nära vänner eller inte.

Tirsdag rapporterte Expressen om «det svarta brottsdygnet» som rystet Karlstad i Värmland: I løpet av én natt i oktober endte fire kvinner på sykehus etter voldtekt.

«Det skjer ikke her i Karlstad»

17-årige Maria var en av dem. Marerittet ble fullbyrdet i et mørkt portrom da hun sent på kvelden var på vei til sin kusines leilighet.

Maria trodde hun var tryggere i lille Karlstad enn i de store byene:

– Överfallsvåldtäkter är något man har läst om i tidningen men då tänker man Stockholm, Malmö och Göteborg. Till och med när jag stod med den här mannen mitt i natten tänkte jag att det var lugnt, för ”det händer inte här i Karlstad”.

Ifølge Brottsförebyggande rådet (Brå) defineres overfallsvoldtekt som en voldtekt eller et voldtektsforsøk der offeret og gjerningspersonen ikke kjenner hverandre, og som starter uten foranledning. Men politiet har ingen egen kode for «overfallsvoldtekt» og derfor er fenomenet vanskelig å kartlegge utfra offisielle statistikker.

Expressen fant i perioden 1. oktober til 18. november 26 mistenkte voldtekter eller forsøk på voldtekt utomhus – de fleste av dem rapportert som fullbyrdede overgrep.

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!