Lytt til saken her:

En nordmann i slutten av 70-årene har bodd på Filippinene siden år 2000. I løpet av denne tiden har han rukket å få ni barn med en filippinsk kvinne. 

Frem til 2020 hadde familien det greit på Filippinene, men så snudde alt.

Etter at en lovendring trådte i kraft i 2020, mistet nemlig mannen barnetilleggene, som for tiden ligger på 40.000 kroner i året per barn.

Nå har familien bedt det norske folk om 100.000 kroner i en Spleis-innsamling.

Mannen har siden 2021 ønsket å ta med seg barna hjem til Norge, men det lar seg ikke gjøre på grunn av den økonomiske situasjonen.

– Det er ganske forferdelig på grunn av økonomien. Vi sliter hver eneste dag for å klare å komme oss gjennom tilværelsen, sier mannen i dette intervjuet med Nettavisen.

I 2022 var inntekten hans på omtrent 208.000 kroner, og ifølge skattelistene har han dermed 380.000 kroner mindre i inntekt i 2022 enn han hadde i 2019, da inntekten begynte å synke.

Mannen har også store helseutfordringer, og har blant annet nesten fullstendig mistet synet.

Familien bor også fattigslig i noe som i norsk målestokk må kunne kalles noe midt imellom et skur og en rønne.

Det norske folk har samlet inn 3 millioner kroner til «Bamsegutt»

Mannen mener han ikke kan lastes for ikke å ha satt seg inn i reglene og dermed kommet seg til Norge før.

– Nei. Jeg er en person med normal intelligens og jeg visste ingenting om at jeg ville miste rettighetene ved å flytte. En nordmann er en nordmann uansett hvor han bor, svarer han.

Han forteller at han både har vært i kontakt med den norske ambassaden i Manila og sjømannskirken på Filippinene, som ikke kan hjelpe ham.

Heller ikke Nav kan hjelpe med noe forskudd.

Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd, mener staten bør hjelpe norske statsborgere som får problemer i utlandet.

– Med et statsborgerskap bør det følge et minimum av rettigheter. Som samfunn har vi alltid vært opptatt av å ta vare på de mest utsatte. Nå må vi finne måter å hjelpe han på, sier Slaathaug, som mener det haster med å få mannen hjem.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.