Document har møtt firebarnsmoren Louella fra Filippinene. Hun er separert fra sin tidligere mann og bor alene sammen med sine barn.

Hun er muslim, og vi tok en liten prat med henne om islam og betydningen denne ideologien har i hennes liv.

– Hvorfor ble du muslim?

– Alhamdulillah’s, jeg anser meg selv som veldig heldig, fordi jeg har blitt utvalgt til å se godheten til Allah. Jeg konverterte til islam fordi min mann er muslim, og han hjalp meg med å se den velsignelsen det er å tilhøre islam.

– Du bor på Filippinene. Hvordan er det å være muslim i et katolsk land?

– Du må tro at det finnes kun én gud, nemlig Allah, som lagde hele universet, og at Muhammad (fred være med ham) er hans siste budbringer på jorden. Etter at jeg konverterte, var det veldig vanskelig, da min familie har mye imot islam, og mye de sa til meg gjorde veldig vondt. Men på en måte brakte det meg bare nærmere min tro, fordi Allah allerede er i hjertet mitt.

Louella sier at også hennes barn er muslimer, men at hun ikke ber dem bruke hijab. Louella går også ofte uten hijab.

Louella med to av sine barn. Foto: Privat

– Føler du deg diskriminert på noen måte fordi du er muslim?

– Jeg har mange venner som ikke er muslimer. Noen av dem har sagt ting til meg som jeg har tatt tungt, mens andre ikke sier noe. Jeg har ved enkelte anledninger opplevd ubehagelige situasjoner, som en gang da jeg var i en trike (en motorsykkel med sidevogn og tak over som brukes som en slags taxi på Filippinene, red.anm.) hvor en kvinne som hadde med seg sine små barn, ikke ville at barna skulle være nær meg. Men stort sett er folk hyggelige og smiler til meg.

– Hva synes du om muslimske selvmordsbombere som dreper i navnet til Allah?

– Det er ikke i læren til islam å drepe, selv om du sier Allahu akbar eller bismillah. Etter islamsk lov er det ikke engang tillatt under en krig eller jihad å drepe eldre, kvinner, barn eller dem som overgir seg. Det er ikke tillatt å kutte trær eller å drepe dyr. Det er heller ikke tillatt å brenne andre religioners kirker. Jeg har aldri opplevd noen andre religioner som utviser den samme respekten under jihad.

På Filippinene er det store problemer med muslimske terrororganisasjoner, som kidnapper og henretter utlendinger. Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble i 2015 kidnappet sammen med to canadiere, av Abu Sayyaf-geriljaen, som har støttet både al-Qaida og IS, hvorav han var den eneste som overlevde.

– Har du vært i Mekka?

– Nei, det har jeg ikke.

Louella med sin eldste datter. Foto: Privat

– Hva synes du om de muslimske rebellene på Filippinene?

– Det kommer an på hvem du refererer til som rebeller. Hvis du tenker på de muslimene som kun forsvarer sin eiendom, sine rettigheter, sin familie og sine liv, er det min oppfatning at de ikke er rebeller. Men hvis du refererer til dem som dreper uskyldige uten grunn, er de i henhold til islam ikke muslimske rebeller, men terrorister som må stå til ansvar for sine gjerninger.

– Hvorfor tror du muslimske kvinner må dekke til håret?

– Det er Allahs ord at kvinner skal bruke hijab for å beskytte seg selv mot synder. Det har også å gjøre med at hun kan bevare sin egen integritet overfor andre menn, da det bare er hennes mann som skal få se henne.

Louella jobber på en resort, men har utdannelse som politi. Hun bekymrer seg ikke over at hun har forlatt sin mann, og er åpen for å finne en ny.

– Hva tenker du om sharia-lover?

– Det synes jeg er helt greit, da det er lover som er der for å beskytte islam.

– Siden muslimske menn tillates å ha flere enn én kone, er det noe du er komfortabel med?

Islam er en viktig del av livet til den unge jenta på Filippinene. Foto: Privat

– Hvis en muslimsk kvinne virkelig elsker sin mann, så gjør hun det som skal til for å gjøre ham glad. Det er en grunn til at noen muslimske menn velger å ha flere koner. En av dem er å sikre at din mann dermed ikke vil være utro, en annen hvis en kone ikke kan få barn. Men hvis du som kone elsker og respekterer din mann, så vil Allah belønne deg med Jannah (muslimenes versjon av himmelen eller paradiset, red.anm.)

– Hvis du kunne få bestemme én ting for hele verden, hva ville det være?

– Det ville være at vi alle kunne leve under én religion, den ene sannhet som er Allah og islam, Inshallah!

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.