Politiaksjon etter skytedrap i Botkyrka, sør for Stockholm. Foto: Magnus Lejhall/TT / NTB

Svensk politis liste over såkalte utsatte områder er i endring. Nye områder kommer til, mens andre kan fjernes. Politiet mener problemene fortsatt er store.

De såkalte utsatte områdene i Sverige kjennetegnes av høy andel innvandrere, utenforskap, til dels fattigdom, klaner, gjenger og ikke minst høy kriminalitet.

Siden 2021 har fire nye områder kommet på listen over slike områder. Samtidig har seks andre blitt tatt ut av denne listen, så det skjer en viss endring rent geografisk. Tilstandene forflytter seg.

NTB-TT melder om saken.

Det er hele 59 områder som regnes som utsatte i Sverige i dag, ifølge en oppdatert situasjonsrapport, så problemet er omfattende og nærmest uhåndterlig.

Det er i disse områdene at mye av den grove gjengkriminaliteten i Sverige har sitt opphav. Blant annet skjedde 25 prosent av samtlige skytinger i Sverige mellom 2019 og 2022 i utsatte områder.

Den tydeligste trenden er ifølge politiet at det ser ut til å skje en stagnering, skriver politiet i en pressemelding fredag. Men samtidig har problemene satt seg fast på en måte som gjør at de er blitt en del av samfunnet, noe man innser at det er så å si umulig å bli kvitt.

Politiet bruker uttrykket sementering, og beskriver en situasjon de regner med å måtte slite med på ubestemt tid.

– Det viser at de kriminelles påvirkning er blitt sementert og at den blir stadig mer motstandsdyktig, sier Charlotta Höglund ved politiets nasjonale operative avdeling.

De fire nye områdene på listen ligger i Solna, Norrköping, Södertälje og Eskilstuna, det er altså ikke bare storbyene Stockholm, Göteborg og Malmö dette handler om. Hele Sverige er rammet.

– Det som fremfor alt har bidratt til en endret vurdering av disse områdene, er en økning i grov vold og skytinger med risiko for å skade en tredjeperson. Det har bidratt til en større utrygghet og en sterkere taushetskultur, skriver politiet.

Politiet sliter tungt

Svensk politi har siden 2015 hatt en liste over slike områder der kriminaliteten og voldsnivået er langt høyere enn snittet i Sverige. Kriminelle påvirker lokalsamfunnet, og det er voldshendelser på åpen gate samt åpen narkotikahandel.

Formålet med listen er en bedre fordeling av politiets ressurser. Men den er samtidig et «kart» over forfallets Sverige.

I områder som regnes som særlig utsatt, opplyses det at det er vanskelig eller nesten umulig for politiet å utføre oppdrag. Dette som følge av systematiske trusler og voldshandlinger mot vitner og ofre.

Konsentrert politiinnsats har gitt resultater i noen områder

Politiet i Sverige har brukt store ressurser på de utsatte områdene og kriminaliteten der. Det har blitt et stadig sterkere krav fra politisk hold. Også pressen har etter hvert begynt å interesse seg for det som skjer i eget land.

Seks områder har man nå kunnet fjerne fra listen over «verstingstrøk». Fire av disse ligger i Stockholm. I tillegg gjelder det områder i Eskilstuna vest for Stockholm og Kristianstad i Skåne.

Disse har hatt en positiv utvikling i lang tid, uten at forholdene der nå kan beskrives som spesielt trygge og eller harmoniske. Det er bare ikke fullt så ille som før. Politiet våger seg nå i hvert fall inn i områdene.

– Voldskriminaliteten i offentlige miljøer og den åpne narkotikahandelen har minsket samtidig som politiet kan operere i områdene uten problem, skriver politiet.

Les også: 

Journalist i SVT: – Vi har vært redde for å gi Sverigedemokraterna rett

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.