SVT-journalist Diamant Salihu mener Sverige har tapt mange år i kampen mot gjengkriminaliteten i landet på grunn av berøringsangst, og av frykt for å gi Sverigedemokraterna rett.

– Det er en slags geriljakrig som pågår, sier Salihu til Klassekampen.

Han har rapportert om konflikten i årevis og skrevet bøkene «Tills alla dör» og «Når ingen lytter», som neste uke kommer på norsk.

I Salihus nyeste bok kan man lese om at land som Belgia og Nederland sliter med organisert kriminalitet, men at Sverige står i en særstilling med sin dystre drapsstatistikk.

– Jeg, som har fulgt med lenge, har sett hvordan eskaleringen begynte i våre mer utsatte områder. Vi har et samfunn med påtakelig segregering. Mennesker lever atskilt, i isolerte øyer. Vi har fritt skolevalg, så bevisste foreldre søker barna bort fra skolene som har høy andel elever med utenlandsk bakgrunn og dårlige resultater. Mange skoler i disse områdene har kanskje ikke en eneste elev med svensk etnisk bakgrunn. Også barnehagene i disse områdene kan ha ansatte som ikke snakker svensk, så når barna begynner på skolen kan de ligge flere år etter språklig, sier Salihu.

Neste uke skal Salihu holde et foredrag om den svenske gjengvolden på Litteraturhuset i Oslo.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.