Tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes innrømmer fem nye tyverier fra en matbutikk i Oslo. Nå forteller han at han har psykiske helseproblemer. Han har godkjent et forelegg fra politiet.

Det skapte voldsomme reaksjoner i sommer da Moxnes ble avslørt for å ha stjålet solbriller på Oslo lufthavn Gardermoen. Litt etterpå gikk Moxnes av som leder av Rødt.

Nå er han tatt for fem nye tyverisaker.

– Det er skikkelig vanskelig å innrømme for meg selv og alle andre at jeg har et psykisk helseproblem. Men det både vil – og skal – jeg gjøre noe med. Det får jeg også hjelp til, sier Moxnes til VG.

Fredag møtte Moxnes til avhør hos Oslo politidistrikt. Han forteller at han fikk et forelegg på 15.000 kroner som han godtok på stedet.

– Han har mottatt et forelegg for fem overtredelser av straffeloven § 321 (tyveri), som han har vedtatt, sier politiadvokat Maria Helene Husebye Fossen.

Moxnes skal ha stjålet småtteri som pakker med ost og salmalaks. VG intervjuer Moxnes over video, siden han sier at han ikke er i stand til å møte opp fysisk.

Moxnes åpner opp om sine personlige problemer.

– Det synes ikke på utsiden hvordan jeg egentlig har hatt det. Som politiker har jeg trening i å holde maska. Jeg har heller ikke vært god på å fortelle de nær meg hvordan jeg egentlig har det, forteller han til VG.

– Jeg har det vondt. Det som holder meg oppe, er støtten fra folk rundt meg. Men det er også ekstra vondt fordi dette sårer nettopp dem. Det er viktig for meg å si at dette er mine handlinger som jeg alene har ansvar for. Og det er mitt ansvar å ta tak i dette og få profesjonell hjelp. Det er jeg i gang med.

Nå er Moxnes sykemeldt, i første omgang frem til 27. november.

Les også:

VG publiserer over­våknings­videoen av Moxnes’ tyveri

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.