Piero Fassino. Stillbilde: La7 Attualità / YouTube

Den italienske toppolitikeren Piero Fassino, i årtier en av forgrunns­figur­ene på Italias venstre­side, er anmeldt for tyveri av dyr parfyme på Fiumicino-flyplassen i Roma. Bilder fra overvåknings­kameraer under­graver Fassinos bort­forklaring av tyveriet.

Det var mens han befant seg i taxfree-sonen på hoved­flyplassen i Roma den 15. april at Fassino – mangeårig parlaments­medlem, tidligere statsråd og en av grunn­leggerne av Det demokratiske partiet (PD) som er det største på Italias venstreside – forlot en butikk med en Chanel-parfyme til 130 euro på innerlommen.

Fassino, som også er tidligere borger­mester i sin hjemby Torino, ble oppdaget av personale ved flyplassen som følger med på bilder fra over­våknings­kamera­er. Betjentene meldte fra til butikken, som har anmeldt forholdet, og flyplass­politi­et har innledet etter­forskning av saken, melder Corriere della Sera.

Da hovedpersonen selv ble konfrontert med forholdet, sa han at han hadde hatt kofferten i den ene hånden og parfymen i den andre og at hensikten hans hadde vært å betale for varen, som var ment til kona. Men så skal telefonen hans ha ringt, og siden Fassino etter eget utsagn ikke har tre hender, så han angivelig ingen annen løsning enn å putte Chanel-flasken på innerlommen for å frigjøre en hånd til telefonen, for siden å ha glemt å gå til kassen.

Problemet for Fassino er at historien ikke stemmer overens med det bildene fra over­våknings­kamera­ene viser. Mobil­telefon­en kom aldri til syne. Derimot kunne man se av bildene at Fassino gjorde en gest for å kunne stjele parfymen i smug.

Historien minner altså kraftig om tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes’ flyplasstyveri av et par solbriller. I begge tilfeller handler det om en toppolitiker på venstresiden som stjeler en luksusvare han har mer enn god nok råd til, for siden forgjeves å prøve å bullshitte seg bort fra ansvar.

Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De rettslige konsekvensene blir neppe særlig alvorlige for den italienske toppolitikeren, som kanskje også er beskyttet av den parlamentariske immuniteten.

Ikke desto mindre handler det om et betydelig prestisje­nederlag for en av Italias mest kjente politiske skikkelser, som dertil har nydt betydelig anseelse over hele det politiske spekteret, der ingen heller har forsøkt å bruke feiltrinnet mot ham.

Også i Fassinos tilfelle er det reist spørsmål om hvorvidt tyveriet for elleve dager siden kanskje ikke er det eneste i sitt slag, noe politi­etter­forskning­en av ham også tar sikte på å avklare.

Ifølge nyhetsbyrået ANSA sier ansatte ved flyplassen at det ikke var Fassinos første butikktyveri. Det kan bety mer ubehageligheter, for selv har han sagt til La Repubblica at han aldri har stjålet.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.