Utsikt til kull­kraft­verket i Jänsch­walde i den tyske delstaten Branden­burg. Foto: Jan-Herm Janßen / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

For å hanskes med høye strøm­priser og kjølig vær, fyrer Tyskland nå opp et kull­kraft­verk som var ment å nedlegges i 2018, som et ledd i overgangen til fornybar energi.

Det er to blokker tilhørende varme­kraft­verket i Jänsch­walde, begge med en kapasitet på 500 megawatt (MW), som settes inn for å sikre strøm­forsyningen i Tyskland til vinteren, hvor det fortsatt vil være usikkerhet i energi­markedene, kunngjør operatør­selskapet LEAG mandag.

Blokk E åpnet sist søndag, og åpningen av blokk F er nær forestående ved Jänsch­walde-kraft­verket, som går på brunkull – den mest forurensende varianten – og har en total kapasitet på 3000 MW.

Driften av de to blokkene er i første omgang autorisert frem til 31. mars 2024. Også sist vinter måtte Tyskland ty til Jänsch­walde-kraft­verket, og LEAG har investert 12 millioner euro i anlegget siden det ble gjenåpnet høsten 2022, opplyser selskapet.

Bruken av kraftverket innebærer et løfte­brudd fra Tysklands nærings- og klima­minister Robert Habeck. Finansavisen skriver:

Finansminister i den tyske regjeringen, Robert Habeck, utalte i et intervju med det tyske nyhets­byrået ARD i forrige uke at myndighetene ikke ville fyre opp igjen ytterligere eldre kull­kraft­verk vinteren 2024–2025.

Strømprisen er den høyeste på en måned, og årsaken er ifølge Bloomberg at det har vært lite sol og vind i det siste, opplyser Finansavisen.

Gjenåpningen av kull­kraft­verket er bare én av mange nyheter den senere tiden som peker i retning av at «det grønne skiftet» kan suspenderes ved behov. Målene om netto null­utslipp virker stadig mindre realistiske.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.