Tyske politikere innrømmer nå at de har har manøvrert seg inn i stadig større avhengighet av fossil energi fra Russland. Det har ledet til at Tyskland nå vil reaktivere flere av sine gamle kullkraftverk for å sikre strømforsyningen, når russerne truer med å stenge gasskranene.

Tyskland opplever en brå oppvåkning nå som Russland fører krig i Ukraina og truer med å stenge for gassleveranser gjennom Nord Stream 1-rørledningen. Forsøket på å fase ut både kjernekraft og kullkraft til samme tid er blitt betydelig mer komplisert. 

Gass er blitt ansett som en kilde til energi i overgangen til fornybar energi, men dette blir nå revurdert:

– Kull vil spille en avgjørende rolle, men dette er ikke helt selvinnlysende gitt landets planer om å fase ut kull innen 2030, sa Olaf Lies, energiminister i Niedersachsen under en pressekonferanse tirsdag 8. mars.

– Vi må innrømme at vi de siste tyve årene har manøvrert oss inn i stadig større avhengighet av fossil energi fra Russland.  Dette er ikke en god situasjon. All innsats er rettet mot å redusere denne avhengigheten så raskt som mulig, sa visekansler Robert Habeck som talte sammen med Lies. (Euractiv)

Dette vil i realiteten innebære at Tyskland igjen fyrer opp kullkraftverkene sine – og da etter ordre fra De Grønnes Robert Habeck.

– Hvis vi ønsker mer uavhengighet vi operere med kull, sa Lies og med det det hans kollega Habeck var motvillig til å si.

Lies talte på en konferanse for Tysklands 17 energiministre – en for hver delstat – under et ekstraordinært samrådsmøte onsdag 8. mars.

Tyskland har rundt 45 GW kullkraftskapasitet på plass. Noe av det er blitt slukket, mens noe holdes i reserve for å sikre forsyningssikkerheten.

Tyskland holder strategiske kullreserver som gjør det mulig for kullkraftverkene å kjøre i 30 dager om vinteren uten leveranser, rapporterer Spiegel.

– Vi skal også vurdere hvilke kullkraftverk som skal holdes i reserve for å sikre forsyningssikkerheten, konkluderte Lies.

Germany reactivates coal power plants amid Russian gas supply threats (Euractiv)

Les også:

Ingeniører står fast på at «Energiwende» er et blindspor.

Farlige dagdrømmerier fører oss inn i matkrise

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.