Moldova har ikke brukt russisk gass siden slutten av fjoråret, men landet holder muligheten åpen for å kjøpe gass fra Gazprom hvis forholdene ligger til rette for det. 

Det sa sjefen for den russiske gassgigantens lokale datterselskap tirsdag, skriver Reuters.

Siden desember i fjor har Gazprom levert 5,7 millioner kubikkmeter gass daglig til den prorussiske separatistregionen Transnistria, som løsrev seg fra Moldova da Sovjetunionen kollapset i 1990.

Moldova, som er et av Europas fattigste land, har fordømt Russlands krig i nabolandet Ukraina og har i årevis vært plaget av tvister om betaling for russisk gass.

Den russiske gassen brukes av et kraftverk i Transnistria som produserer 80 % av Moldovas elektrisitet til lave priser, så Moldova er opptatt av å beholde ordningen. Resten av Moldova bruker gass fra europeiske leverandører som kjøpes gjennom det statseide gass- og kraftselskapet Energocom.

Vadim Ceban, sjef for Gazproms datterselskap Moldovagaz, sier at det er mulig å kjøpe russisk gass til størstedelen av Moldovas territorium hvis de rette betingelsene er oppfylt.

«Teoretisk sett kan vi kjøpe russisk gass, men det er to viktige betingelser som må oppfylles – gassprisen må være lavere enn den Energocom har foreslått, og det må være de volumene Moldova trenger», sier Ceban.

Den nåværende kontrakten mellom Moldovagaz og Gazprom gir høyere priser enn de europeiske leverandørene tilbyr gjennom Energocom.

«Situasjonen med hensyn til gasskjøp vil bli klarere når vilkårene for levering av gass fra Energocom blir foreslått i første kvartal 2024», sier Ceban.

Moldovas energiminister Victor Parlicov sa på en konferanse i Bucuresti mandag at Moldova hadde sikret seg tilstrekkelige mengder europeisk gass og ikke hadde noen planer om å kjøpe gass fra Gazprom til bruk i områder under regjeringens kontroll.

Tirsdag innrømmet han imidlertid at det var mulig å kjøpe russisk gass, men på strenge betingelser.

Europa kjøper flytende gass fra Russland istedenfor gass fra rørledninger

«Det er mulig, hvis Gazprom tilbyr en gunstig pris og hvis Russland ikke stiller politiske betingelser», sier Parlicov til newsmaker.md.

«Jeg utelukker ikke at Gazprom kan finne måter å forsyne den regjeringskontrollerte delen av Moldova vest for elven Dniestr på og til de beste prisene. Og vi vil få muligheten til å velge», skal Parlicov ha sagt.

Innkjøpene av vesteuropeisk gass ble muliggjort i vinter takket være en finansieringsordning på 300 millioner euro fra European Bank for Reconstruction and Development.

Moldova bruker 1,1 milliarder kubikkmeter gass årlig, mens Transnistria bruker 2,2 milliarder kubikkmeter.

Transnistria, som lenge har fått økonomisk og politisk støtte fra Moskva, har ikke betalt for russisk gass på en stund, og Gazprom har ikke forsøkt å kreve inn restansene.

Transnistria utkjempet en kortvarig krig mot det nylig uavhengige Moldova i 1992, og 1500 russiske soldater er fortsatt i landet som fredsbevarende styrker som en del av en våpenhvile som ble fremforhandlet samme år.
Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.