Russland utenriksminister Sergej Lavrov har advart mot at Moldava kan møte den samme skjebnen som Ukraina. Ifølge Lavrov hisser Vesten opp til «anti-russiske» følelser i landet.

Moldova avviser dette som ren propaganda.

Lavrov sier at Moldova nå fremstår som Vestens neste «anti-russiske prosjekt». De mer eller mindre direkte russiske truslene mot Moldova har blitt intensivert siden invasjonen av Ukraina i fjor, skriver Deutsche Welle.

Myndighetene i Moldova har lenge fryktet en russisk offensiv mot den prorussiske utbryterregionen Transnistria øst i Moldova.

– Spørsmålet er ikke om, men når Russland vil innlede en ny offensiv mot Moldovas territorium, sa Alexandru Musteata til Reuters i desember.

Musteata er sjef for den moldovske sikkerhetstjenesten, og sa at det er et russisk mål å sikre seg en landkorridor gjennom Ukraina til Transnistria.

Tidlig i desember falt en strømavtale mellom Transnistria og resten av Moldova i vasken. Utbryterne nektet å levere strøm, noe som forsterket energikrisen Moldova opplever etter krigsutbruddet i nabolandet.

Norge bevilget i oktober 100 millioner kroner slik at Moldova kunne gå til innkjøp av gass gjennom rørledninger fra Romania.

Det skal oppholde seg rundt 2000 russiske soldater i Transnistria, som ligger ved Ukrainas grense i sørvest. I landsbyen Cobasna kontrollerer russiske styrker et tidligere sovjetisk ammunisjonslager, et av de største våpendepotene i Europa. Konflikten i regionen startet tidlig på 90-tallet, og splittet Moldova i to.

Lavrov kritiserte at myndighetene i Moldova nekter å forhandle videre om en løsning på konflikten. Han mener Moldova er «hånd i hånd med pro-Nato og pro-EU drivkraften».

I slutten av januar sa Moldovas president Maia Sandu at det pågår en «seriøs diskusjon» om Moldova er i stand til å forsvare seg. Moldova har vært et nøytralt land, noe som er befestet i konstitusjonen, men trusselen fra Russland har ført til at landet vurderer å inngå allianser.

Vitali Ignatiev, den såkalte utenriksministeren for Transnistra, klager over at regionen utsettes for økende press, og at Moldova er i ferd med å styrke sitt forsvar. Republikken Transnistria er ikke internasjonalt anerkjent.

Moldovas utenriksminister og visestatsminister Nicu Popesco avviser alle påstander. Han minner Kreml om at innbyggerne i Moldova ønsker fred, fremgang og demokrati, og at landet ønsker å bli medlem av EU.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.