Moldovas president Maia Sandu trapper opp sikkerheten, men ber befolkningen bevare roen etter angrep og sabotasjeaksjoner i utbryterregionen Transnistria.

– Vi oppfordrer innbyggerne til å bevare roen og føle seg trygge, sa Sandu etter et møte i landets sikkerhetsråd tirsdag.

Rådet møttes tirsdag ettermiddag. Bakgrunnen er «hendelsene i regionen Transnistria».

Samtidig har myndighetene blitt oppfordret til å trappe opp patruljering og kontroller av kjøretøy nær Transnistria, samt trappe opp sikkerheten rundt kritisk infrastruktur.

Radiomaster rammet av eksplosjoner
Utbryterregionen har vært har kontrollert av et prorussisk regime siden 1990-tallet. Transnistria ligger øst i Moldova, langs grensa mot Ukraina, og Russland har rundt 1.500 soldater stasjonert der.

Tirsdag ble to radiomaster i Transnistria rammet av eksplosjoner, ifølge de lokale prorussiske myndighetene. Mastene i byen Maiac skal ha blitt brukt til å kringkaste russiske sendinger.

Transnistrias sikkerhetsdepartement ble angivelig rammet av et granatangrep mandag. Bygningen fikk skader, men ingen mennesker skal ha blitt såret.

Sandu mener det er et forsøk på å øke spenningsnivået i regionen og fordømmer handlingene. Videre sier den moldovske presidenten at hun ikke har hatt kontakt med den politiske ledelsen i Transnistria.

Ukraina anklager Russland for å skape uro
En russisk general, Rustam Minnekajev, sa i forrige uke at Russland har som mål å ta kontroll over hele den ukrainske kysten og opprette en «korridor» til Transnistria.

Generalen hevdet at den russiskspråklige befolkningen i Transnistria blir undertrykket.

Ukraina anklager på sin side tirsdag Russland for å forsøke å skape uro i Transnistria.

– Russland ønsker å destabilisere Transnistria-regionen og hinter om at Moldova bør vente seg «gjester,» skriver den ukrainske presidentens rådgiver Mykhailo Podoljak på Twitter.

Han ber Moldova og Ukraina om å samarbeide, og legger til at dersom Ukraina faller, vil russiske styrker være «ved Chisinaus porter.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.