Med krig i Ukraina er det en rekke tilstøtende områder som påvirkes. Ett av dem er lilleputtstaten Moldova med 2,6 millioner innbyggere som i fjor sommer fikk status som kandidatland til EU. Det er rykter om at Russland ønsker å destabilisere det vestvendte Moldova. Sist uke gikk regjeringen av.

President Maia Sandu anklaget mandag Russland for å bruke provokatører utkledt som demonstranter i den hensikt å skape kaos og et regimeskifte. Russland avviser anklagene kategorisk og sier det er Kyiv som setter ut slike rykter.

Det er et faktum at den østlige delen av Moldova, Transnistria, har løsrevet seg og har russiske soldater på sin jord.

Sist fredag gikk Moldovas statsminister Natalia Gavrilita brått av, og Sandu utnevnte hennes forsvars- og sikkerhetsrådgiver Dorin Recean til å ta over som regjeringssjef.

Det siste året har det vært en rekke demonstrasjoner mot regjeringen, arrangert av oligarken Ilan Shor. Han ble i oktober satt på USAs sanksjonsliste på grunn av forbindelser til Kreml. (NTB)

En ekstra dimensjon er den amerikanske elitestyrken 101s Airborne, som står i Romania. Hvis det skulle oppstå en kaotisk situasjon i Moldova kan det være fristende å sette inn amerikanske soldater.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.