Moldovas president Maia Sandu. Foto: AP Photo/Aurel Obreja

Politiet i Moldova har pågrepet sju personer i et nettverk som de mener russiske myndigheter har iscenesatt. Nettverket skal ha forsøkt å destabilisere landet.

Politiet i Moldova har gjennomført en aksjon for å infiltrere og rulle opp et nettverk støttet av Russland.

Hensikten med nettverket skal ha vært å destabilisere Moldova, med tanke på å legge til rette for russisk kontroll over det selvstendige landet.

Det moldoviske politiet opplyser at folk har blitt trent opp i Russland for å skape uro i befolkningen.

Gruppen ble avslørt av en infiltratør fra politiet som sikret seg mer enn ti timer tale- og videoopptak. Infiltratøren hevder russiske borgere har blitt lovet rundt 100.000 norske kroner for å organisere falsk «masseuro» i Moldova.

NTB-AFP-AP melder om saken søndag kveld.

Syv personer i det aktuelle nettverket ble pågrepet av politiet i Moldova lørdag kveld. Ytterligere 18 personer ble brakt inn for avhør i politiaksjonen.

Prorussisk demonstrasjon søndag

Pågripelsene skjedde kvelden før en prorussisk demonstrasjon i landet. Søndag arrangerer Moldovas prorussiske partier en protest mot den provestlige regjeringen og landets president Maia Sandu.

Politiet har innbrakt 54 personer i protestene søndag, inkludert 21 mindreårige. De innbrakte laget uro og hadde med seg ulovlige gjenstander, ifølge politiet. Det har tidligere blitt avholdt en rekke prorussiske demonstrasjoner i landet.

USA advarte om russisk påvirkning

Fredag advarte amerikanske myndigheter om at Russland forsøker å svekke regjeringen i Moldova.

– Russiske aktører, noen med bånd til russisk etterretning, forsøker å iscenesette og bruke protester i Moldova som grunnlag for å skape et oppkonstruert opprør mot Moldovas regjering, sa John Kirby, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Han tror målet på sikt er å få på plass en mer russiskvennlig regjering i den tidligere sovjetstaten.

 

Les også:

Destabilisering av Moldova

Bestill fra Document forlag:

Hvis du bare skal kjøpe én bok i vår, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.