Livet er forbruk av energi. Fravær av energi er død. Vår energi kommer fra maten. Hvis du spiser for mye og beveger deg lite, blir du feit. Kroppen eser ut, livskvaliteten går ned og livslengden forkortes.

Det samme gjelder for Norge som land.

Vi har vært heldige og dyktige og fått ubegrenset tilgang med «mat» fra olje- og gassindustrien, men har mistet kontrollen med en overvektig statlig sektor.

Hvis utviklingen fortsetter, nærmer vi oss en million mennesker som lever på offentlige midler. Sammenlignbare land ligger 50 til 90 prosent lavere. Konsekvensene for staten er ikke diabetes 2 og hjertesvikt, men stadig nye direktorat og subsidier til vind og sol som forbruker uten å gi noe særlig tilbake før de går konkurs.

Kroppen trives best med en lav fettprosent og en middels trim som kan oppnås med lett daglig trening. Landets kvalitet avhenger av en stor middelklasse og en ikke for stor statlig sektor.

Overvekt er et produkt av hva du spiser og kroppens metabolisme, eller forbruk av energi, som igjen er resultatet av millioner år med evolusjon styrt av to faktorer, overlevelse og reproduksjon. Dette gjelder individet, hva med landet?

Det er om lag 37 tusen milliarder celler i kroppen, samme størrelsesorden som antall kroner i pensjonsfondet. Vi har alle ulik metabolisme, eller forbruk av brensel. Livet kan deles i tre faser: vekst, reproduksjon og nedbrytning/død. Til å utnytte energien vi spiser har vi én milliard hjerteslag til disposisjon.

De mest energikrevende organer er hjernen og fordøyelsen. Usikker på om dette gjelder politikere.

Energien kan deles i to; den basale metabolismen (BMR) som skjer mens vi hviler og ikke fordøyer, og alle tilleggsoppgaver utført av muskler, syn osv. Energien uttrykkes vanligvis i kalorier (menes kilokalorier, kcal), hvor menneskets normale behov er ca. 2500 til 3000 kcal per dag.

Av dette er nær eller over halvparten arbeid som utføres av cellene i det ubevisste arbeidsliv. Resten er hva du gjør, uttrykt som hvor mange ganger mer intensivt enn BMR, per time: gange 3, løping/sport 6–8, husarbeid 2–4, eliteidrett 10–13. Problemet ligger i at vi ikke utfører dette «ekstra» arbeidet i stor nok grad. Evolusjonen gjennom «jeger og samler-samfunn» har gjort vår metabolisme tilpasset en stor andel mosjon hver dag. Når dette faller bort og tilgangen til mat blir ubegrenset, har vi problemer.

Kalorier som inntas i tillegg til det daglige behov på 2500 til 3000 kcal blir lagret som flesk. Den statlige overvekten blir også flesk, dvs. unyttig og på lengre sikt farlig forbruk av ressurser og er, utrolig nok, utført av «konservative», «høyreorienterte» og «borgerlige» politikere.

Livet til den feite staten blir forhåpentligvis ikke langt. Overvektige utvikler sykdommer og skavanker. Den feite staten planlegger å amputere sitt eget livsgrunnlag, olje- og gassindustrien.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.