Bakteppet for møtet er en video som gikk viralt i sosiale medier tidligere i sommer, og som viser en utenlandsk elev under en vitnemålsutdeling som nekter å håndhilse på en kvinnelig rektor i Oslo.

I kjølvannet av debatten som har oppstått etter hendelsen, har altså Utdanningsetaten i Oslo invitert flere organisasjoner og enkeltpersoner til dialogmøte, skrev Avisa Oslo i slutten av juni.

Nå går debatten om hvem som skal inviteres.

– Målet vårt er å høre ulike perspektiver og å få innspill til Osloskolens arbeid med å bygge et inkluderende fellesskap, uttalte Marianne Mette Stenberg, divisjonsdirektør i Osloskolen i en pressemelding.

Blant de inviterte er Antirasistisk Senter, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Minotenk og LIM – Likestilling, integrering, mangfold.

– Vi tenker det er et feilskjær å late som om religion ikke har noe å gjøre inn i denne samtalen, sier Ingrid Rosendorf Joys.

Hun er generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), en paraplyorganisasjon som representerer 15 tros- og livssynssamfunn og sammenslutninger av disse.

Eksperter: Oslo-rektoren begikk en nedlatende maktdemonstrasjon

Også paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN) har bedt om å bli satt på invitasjonslisten til Utdanningsetaten.

– Vi setter spørsmålstegn ved invitasjonslisten. De største muslimske aktørene er ikke invitert til bordet, det burde vært en selvfølge, sier nestleder Mustafa Mahmood i IRN til Utrop.

Ved å invitere aktører som dem selv, samt Muslimsk Dialognettverk (MDN), mener han «diskursen blir mer kunnskapsbasert, og vrangforestillinger om muslimer kan ryddes av veien».

– Det finnes både menn og kvinner som unngår unødig kroppskontakt med det andre kjønn, uten at disse nedvurderer det andre kjønn av den grunn. De som hevder den islamske normen om å unngå unødig fysisk kontakt er begrunnet i kvinnefiendtlighet og derfor tillegger elevene intensjoner de ikke har, villeder bevisst eller ubevisst, mener Mahmood.

Randi Hagen Eriksrud, kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten, åpner nå opp for å invitere flere.

– Dette er aktører som det er viktig å lytte til. Når vi kommer tilbake på jobb til uka, skal vi ta stilling til om vi vil vurdere å invitere inn flere, eventuelt om vi skal holde flere møter, avslutter Eriksrud.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.