Unge nordmenn vegrer seg for å reise på utenlandsferie av frykt for hatefulle ytringer og diskriminering.

Regjeringen oppfordrer til varsomhet for flere populære reisedestinasjoner, skriver VG.

Avisen hevder at mange nordmenn med minoritetsbakgrunn møter på utfordringer når de drar på ferie til utlandet.

Therese Riiber Bekkevold (25) og hennes forlovede Lise Huseby Holm (28) har vært kjærester siden 2018, og førstnevnte forteller at siden da har utenlandsturer vært utelukket.

– I så mange land er det ulovlig å være sammen med ei av samme kjønn. Selv om det er mulig for oss å skjule det, er det kjipt at man må tenke over alt man gjør i offentligheten. Selv det å holde hender er livsfarlig i enkelte land, sier Bekkevold.

Begge er LHBTQ-aktivister, og Bekkevold har verv i Skeiv Ungdom Trøndelag og FRI Trøndelag.

– Alle disse tingene både hver for seg, men i hvert fall samlet, gjør meg til en ekstremt utsatt person i enkelte land. Jeg kan heller ikke bli med familie eller venner på ferie i enkelte land, da jeg potensielt kan sette både meg selv og andre i fare, hevder Bekkevold.

Ahmed (25) ropte til politi­folk: «Liker du å ta den i ræva?» Dømt for homohat

Den norske regjeringen anbefaler norske skeive statsborgere å være varsomme i flere land. Blant annet Polen og Tyrkia, ifølge regjeringens egne reiseinformasjonssider.

Martin Circo Askevold (26) er adoptert fra Colombia, og han sluttet å reise på utenlandsferier på grunn av flere ubehagelige opplevelser.

Askevold forteller om en ferietur til Hellas som barn, da han opplevde at folk tok bilder av ham i skjul.

Han opplevde at dette kom av at han var den eneste mørkhudede blant hvite mennesker.

– Dette er bare én av mange slike episoder. Lignende hendelser har skjedd på nesten alle turer. Jeg sa nei til ferier i fire år, før jeg turte å være med igjen, sier han.

Askevold forteller også om at han har blitt utsatt for apelyder og å bli kalt «blacki».

– Det er fort sånn når man er brun, adoptert eller har en annen etnisk bakgrunn. Mange sliter med å forstå at livene våre er ganske forskjellig fra andre. Ofte basert på vår hudfarge, sier han, og legger til:

– Jeg tør ikke å dra på ferie med mindre jeg vet jeg kan være trygg.

 

 

Kjøp bøker fra Document!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.