Foto: InSapphoWeTrust / Wikimedia Commons.

Kvoteflyktninger som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBTIQ+) skal få komme først i køen. Disse skal  prioriteres både som gruppe og som individ, melder regjeringen.

Det er i en pressemelding at regjeringen forteller om dette nye grepet i norsk flyktningpolitikk.

– Det er dessverre slik at det i mange land ikke er slik at du står fritt til å elske hvem du vil. I nærmere 70 land er homofili kriminelt og de som bryter med normer for kjønn og seksualitet kan bli utsatt for forfølgelse og diskriminering i hjemlandet sitt. Det kan gi rett til beskyttelse i Norge. Nå endrer vi retningslinjene for arbeidet med overføringsflyktninger slik at personer som er skeive skal prioriteres, sier statssekretær for integreringssaker i Kunnskaps-departementet, Grunde Kreken Almeland (V).

Overføringsflyktning er ifølge pressemeldingen personer som vanligvis er registrert som flyktninger hos FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR). (Dette er det som tidligere ble kalt kvoteflyktninger).

Det er FN som fremmer søknadene for overføringsflyktningene, og UDI bestemmer hvem av dem som får komme til Norge. I 2020 har Stortinget vedtatt at kvoten for overføringsflyktninger skal være på 3 000 personer.

Det globale covid-19-utbruddet har ført til at uttak, reise, mottak og bosetting av overføringsflyktninger er utsatt.

Regjeringen, sammen med blant annet FN, vil nå gjenoppta arbeidet så snart det er praktisk mulig. Norge har en ordning med treårig fleksibilitet for kvoteplassene, slik at dersom det tas ut færre flyktninger ett år i perioden, så kan det tas ut flere året etter.

Da er det altså transpersoner, lesbiske, homofile og bifile som skal få komme først til Norge.

Det er ikke opplyst om hvordan og i hvilken grad denne typen legninger skal dokumenteres av den enkelte som hevder å tilhøre en av disse kategoriene.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.