Andelen nordmenn som ferierer i utlandet faller med en kvart million. I den andre enden av skalaen er det kun 4 prosent som legger hele ferien til utlandet. Den svake krona er forklaringen. – Årets sommer blir den tøffeste på mange år for nordmenn flest, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Krona er så svak at nordmenn flest ikke har råd til å dra til de vanligste feriemål som Danmark, der kursen er 50 % høyere. Det er aldri gitt noen forklaringe på hva som tilsier at danske kroner skal være 50 prosent mer verd enn den norske.

Andelen som skal på utenlandsferie i sommer er imidlertid den laveste på ti år, med unntak av pandemien. Sammenlignet med i fjor har nærmere en kvart million, eller 238.000 nordmenn, valgt bort utenlandsturen.

Svak kronekurs

– En svak norsk krone gjør at utenlandsferien i år blir ekstra dyr. Det er ingen tvil om at kronekursen gjør at færre nordmenn dra til utlandet i sommer, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

De som bruker mest penger i ferien, er de som legger hele sommerferien til utlandet. De bruker i snitt 40.915 kroner. De som tilbringer deler av ferien utenlands, bruker 28.684 kroner. Til sammenligning bruker de som kun skal feriere i Norge, 10.555 kroner i snitt, ifølge undersøkelsen.

I sommer planlegger 37 prosent av nordmenn å feriere i utlandet, ned fra 43 prosent i fjor. Det tilsvarer 1.621.000 nordmenn, ned fra 1.859.000 i fjor.

Kun 4 prosent skal tilbringe hele ferien i utlandet, mens 33 prosent legger deler av ferien utenfor Norge, ifølge undersøkelsen.

– Det er helt naturlig at mange tar konsekvensen av en stram privatøkonomi og dropper den dyre utenlandsferien i sommer og heller tar en rimeligere ferie i Norge, sier Gundersen.

Slankere feriebudsjett

Dyrtid og dårlig kronekurs slanker feriebudsjettet til flere norske familier, tror han.

Prisstigningen lå i april på 3,6 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå, og styringsrenta til Norges Bank ligger på 4,5 prosent, det høyeste nivået siden 2008. Samtidig er det ikke ventet rentekutt før mot slutten av året, eller kanskje ikke før i 2025. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.