Politidirektoratet varsler om leveringstid for pass på opp mot syv uker, og tendensen er økende. Politiet ber derfor folk om å ikke bestille utenlandsferie før de har fått passet sitt.

Politidirektoratets prognoser sier at innen juli vil leveringstiden øke til ti uker. Så for de som mangler pass risikerer man at eventuelle planer om utenlandsferie i fellesferien må legges på is, for tredje året på rad.

Politiet har hittil i år registrert 533 000 søknader om pass og nasjonale ID-kort. Til sammenligning registrerte politiet 270 000 søknader om pass i siste normalår, 2019.

De to foregående sommerferiene var det restriksjoner i forbindelse med pandemien som førte til endring av ferieplaner for mange. Men av en eller annen grunn var det enkelte grupper som kunne reise fritt.

Mangler du pass bør du søke i løpet av de nærmeste dagene for å få dette før fellesferien.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie før de vet at de har reisedokumentene sine i orden, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

For nasjonalt ID-kort må søknaden være inne før slutten av måneden for at dette skal komme i tide til fellesferien.

– Siden leveringstiden på nasjonale ID-kort noe kortere enn pass, så bør de som kun skal reise innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, velge dette, sier Vandvik.

Det er pandemien og krigen i Ukraina som er årsaken til problemene, skriver Politidirektoratet.

Pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden av viktige materialer som brukes i produksjonen av pass og nasjonale ID-kort. Det gjør at leverandøren ikke klarer å produsere i takt med etterspørselen.

Også andre land sliter med lignende problemer, som Sverige og Finland. Nødpass er ikke noe alternativ.

Politiet estimerer at situasjonen først vil normalisere seg i oktober/november. Dermed kan ferien bli ødelagt for enkelte mennesker som ikke har kunnet reise utenlands siden 2019, uten vaksinepass eller nå ordinært pass. Særlig for de som har tidlig ferie.

Med et skattenivå på verdenstoppen er det nok mange som hadde forventet bedre tjenester fra statlige institusjoner.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.