Tyrkiske myndigheter griper sjansen til å promotere sitt eget land, der norske myndigheter svikter. Nå tilbyr de passløse, norske turister innreise til Tyrkia uten pass, men Justisdepartementet har så langt ikke svart på gladnyheten fra Tyrkia.

– Vi har fått grønt signal fra Ankara for å innføre et midlertidig tiltak. Det vil bety at nordmenn kan reise til Tyrkia og ikke trenge noe mer enn nasjonalt ID-kort, opplyser ambassaden til Nettavisen.

Den tyrkiske ambassaden har tydeligvis fulgt med på pass-problemene norske myndigheter ikke klarte å forutse, og så langt heller ikke har klart å løse.

Produsenten av norske pass mangler papir, lim og en komponent til chippen. Problemet rammer hele Europa. Årsaken er krigen i Ukraina og pandemien, ifølge regjeringen. (NRK)

Den tyrkiske ambassaden har gitt Utenriksdepartementet beskjed via en såkalt note om at Ankara er klare for å gi norske ferieturister adgang uten pass.

Det eneste kravet de har stilt er å få tilgang på system for å kunne verifisere ID-kort. Nordmenn kan allerede reise visumfritt i 3 måneder til Tyrkia. Ambassaden presiserer at reglene vil kun gjelde for norske statsborgere.

– Vi er glad i Norge. Og det er viktig for oss at de som ønsker å feriere i Tyrkia får lov til å komme hit. De er hjertelig velkommen, sier ambassadøren til Nettavisen.

Ikke svar

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) opplyste før helgen til TV2 at de ville snu alle steiner for å hjelpe de nesten 200.000 passløse nordmenn.

– Vi går etter helt utradisjonelle metoder på å legitimere seg på. Vi forsøker nå å få med oss andre land på å la nordmenn legitimere seg med annen id enn pass. Det spiller ingen rolle hva vi i Norge bestemmer, dersom landene folk skal reise til ikke godkjenner det. Det er fortsatt usikkert hvorvidt dette vil gå, sier Mehl.

Selv om tyrkiske myndigheter nå har respondert raskt på Mehls utspill, har norske myndigheter ikke svart på Tyrkias tilbud. Nettavisen har forsøkt å få en begrunnelse fra Justisdepartementet, men det eneste svaret de fikk var at departementet ikke ville kunne svare på henvendelsen i dag (tirsdag).

– Forventer et ja

Tor-André Johnsen fra Frp mener regjeringen svikter fullstendig og forventer et ‘ja’ til Tyrkias tilbud:

– Her svikter regjeringen fullstendig. Siden regjeringen ikke klarer å løse saken, er det ekstra gledelig å konstatere at populære ferieland som Tyrkia på eget initiativ har løst passproblemet, sier Johnsen til Nettavisen.

Johnsen sitter i justiskomiteen, som forrige tirsdag varslet om at de krever at regjeringen innfører strakstiltak:

Flertallet i Stortingets justiskomité gikk tirsdag inn for et forslag om strakstiltak for å redusere ventetiden for å få nytt pass, og foreslår utvidede åpningstider og økt bemanning på passkontor med stor pågang.

Regjeringspartiene Ap og Sp støtter ikke forslaget, men er i mindretall når saken skal stemmes over i Stortinget 2. juni.

Forslaget er Venstre sitt. Partiets representant Ingvild W. Thorsvik håper det kan redde ferien for reiselystne nordmenn. (NRK)

Tyrkia vil åpne grensene for nordmenn uten pass: – Folk har ringt døgnet rundt i panikk (Nettavisen)

Dette må du vite om passkaoset (NRK)

Slik skal regjeringen løse passkrisen: – Helt utradisjonelle metoder (TV2)

Stortinget krever strakstiltak mot passkrisen (NRK)

Les også:

Nå er det for sent å få nødpass for å komme seg på ferie

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.