Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke svare på om det var feil å forhåndsannonsere alle detaljene om den norske delegasjonens Sivile-profil-tur til Afghanistan på internett. Siden desember har alle åpent kunne lese om Gahr Støres reise til den afghanske hovedstaden, inkludert opplysninger om flyruter og at Støre skulle bo på Serena Hotell på UDs offisielle nettside, samt tilleggsinformasjonen om at UD ikke kunne tilby pressen pansrede kjøretøy for transport i Kabul.

Nå skulle man jo forsverge at noe slikt i det hele tatt var mulig, så det er fort gjort å tro at det er ens egne øyne det er noe galt med. Men enda så dyrt det er med briller, er det bare å beklage at det ikke er eget syn som svikter:

Det norske utenriksdepartementet offentliggjorde samtlige detaljer med vedlagt tidsskjema på internett på forhånd. For en reise til Afghanistan – et land kongeriket Norge og Svalbard er i krig med. Et land der fienden Taliban i henhold til våre egne forskere er usedvanlig aktive, kreative og populære.

Men Gahr Støre vil ikke innrømme noen feil, skriver Aftenposten.

Fra hans eget departement kommer imidlertid en innrømmelse av feil så god som noen:

– Vi har sjekket opp hva som ble lagt ut. Det står ikke hvilket hotell de skulle bo på. Heller ikke alle detaljene om transport og lignende. Det var en ganske generell omtale med invitasjon til journalister. De som reiste med, fikk mer informasjon. Og eventuelt andre journalister som ønsket mer informasjon om besøket, sier hun.

Sier altså pressekontakt Kristin Melsom i UD, mens Aftenpostens kjappe internettsøk viser noe helt annet:

I en pressemelding 20. desember står det klart og tydelig at i alle fall deler av delegasjonen skal bo på Serena hotell i Kabul.

«Ambassaden i Kabul kan bestille rom til journalister/fotografer på Serena hotell i Kabul», heter det i pressemeldingen.

Når vi informerer Melsom om pressemeldingen fra 20. desember, og hun selv har hentet den frem og lest den, sier hun:

– Ja, jo, men det står ikke der at utenriksministeren skal bo der, og at møter skal foregår der.

– Men det fremgår at journalister/fotografer som er en del av Støres delegasjon skal bo der. Da er det vel ikke usannsynlig at også resten av delegasjonen skal bo der?

– Nå synes ikke jeg at vi skal krangle om detaljer rundt dette.

Nei, det er nok sikkert like greit, sett fra UDs synspunkt. Vi kjenner alle til UDs begjær etter å holde en «sterk overordnet sivil profil på besøket» i en krigssone fra før.

Så når skal vi egentlig krangle om detaljene? I morgen? Neste uke? Når UD vedtar å offisiellt innfinne seg i realitetenes verden; der krig er krig og der fienden følgelig er ute etter å drepe motpartens borgere – selv om motparten i dette tilfellet er lykkelandet Norge? Og der det som et minimum forventes at ansvarlige myndigheter tar sine forhåndsregler?

Hvor rart det enn kan høres ut for fredsfyrstene i UD; det finnes faktisk visse situasjoner der en må regne med at ikke alle er enstemmig begeistret for Norge og nordmenn. Sant å si er jeg ikke så overbegeistret selv akkurat nå – og det enda jeg er vaskeekte norsk.

En som har vært med på å planlegge sikkerhetsopplegget rundt den norske delegasjonens besøk i Afghanistan, er den militære rådgiveren ved ambassaden i Kabul. Han svarer beklemt at han ikke vil kommentere spørsmålet om hvor klokt det var av UD å legge ut detaljer og tidsskjema for besøket på internett.

Den militære rådgiver ønsker å være anonym, og årsaken til det bør fremgå ganske så klart når vi samtidig får servert følgende analyse:

– Vi vurderte risikoen for et angrep som liten, for denne typen handlinger har man aldri sett tidligere, sier den militære rådgiveren, som ikke ønsker å fremstå med navn i Aftenposten.

Det er mulig dette langt på vei kan forklare den ellers ufattelig virkelighetsfjerne og uansvarlige opptredenen til UD. Når man har unngått å notere seg denne typen handlinger tidligere, så er man åpenbart for god for denne verden. For her nede på planeten jorden forkommer vanligvis denne typen handlinger støtt og stadig andre steder i Afghanistan, samt i Irak, Pakistan, Libanon, Thailand, India, Algerie og en rekke andre land.

De fleste som står bak denne typen handlinger minner forøvrig ikke så rent lite om Taliban, deres ideologi og metoder heller, når det kommer til stykket. De er så til forveksling like at de fleste nesten kunne komme til å tro at det er den samme bevegelsen.

Den eneste markante forskjellen er at da går det naturligvis ut over noen andre; den slags har vi heldigvis for eksempel irakiske, FNs, pakistanske, amerikanske og andre NATO-lands delegasjoner til å ta seg av. Og det stiller selvfølgelig ikke i kategorien «denne type handlinger» – for da er det jo ikke den krigførende, humanitære stormakten Norge det går ut over, må vite.

Aftenposten: Støre vil ikke innrømme feil

Aftenposten: UD opplyste om hotellet på nettet