Taliban-forhandlingene i Oslo er en verdensnyhet og Jonas Gahr Støre måtte svare på hvordan det var mulig at folk med tilknytning til ettersøkte terrorister fritt kunne besøke Oslo da han ankom New York. Støre sa han var uvitende om hvem som kom. Taliban bestemte selv hvem som skulle delta og Støre var ikke klar over Haqqani-tilknytningen før de hadde landet.

Støre sier til Dagbladet at han først så navnene på de enkelte i delegasjonen i mediene da de ankom Norge.

– Vi var klar over at Taliban satt sammen sin egen delegasjon. Dette er folk som har vært ettersøkt og på lister. Nå er det lagt til rette for at de kan reise til slike møter, sier statsministeren. (ntb)

Støre var selv på Hotel Serena da Haqqan-nettverket angrep i 2008. Det er lederens yngste bror, Anas Haqqani (27) som er med til Oslo.

Dagblad-journalisten Carsten Thomassen ble drept under angrepet.

Til VG sier Støre at det som skjedde på Serena Hotel i Kabul «har gjort inntrykk som jeg alltid har med meg».

– Tapet av Carsten Thomassen, og min medarbeider Bjørn Svenungsen som var nær ved å omkomme. Jeg har måtte gå noen runder med meg selv, men det endrer ikke mitt syn, at afghanerne selv må finne sin løsning for Afghanistan. (ntb)

Støre forstår at folk reagerer når disse folkene dukker opp i Oslo, men han forsvarer opplegget.

– Jeg skjønner at mange reagerer når de ser Taliban i Norge. Det er en bevegelse som har stått for terrorhandlinger. Det er en bevegelse som har tatt over Afghanistan. De har verdier som ligger langt fra våre, sier Støre til TV 2.

Han understreker at Norge legger til rette for et møte hvor Taliban møter afghanske sivile, før de møter USA, EU, FN og norske diplomater.

– Det mener jeg er riktig å gjøre akkurat nå, sier Støre. (Ntb)

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug visste ingenting om forhandlingene før Taliban var på vei. Hun spør hvorfor ikke den utvidede utenrikskomiteen ble orientert. Den hadde møte 14. januar. Regjeringen svarer at Høyre heller ikke orienterte da de hadde Taliban til forhandlinger på norsk jord i 2017. Det var hemmelige fredsforhandlinger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.