Nytt

I et stort antall saker har politiet valgt å bruke en av de mildeste reaksjonsformene mot folk i gjengmiljøet i Oslo, ifølge VG. Dermed har de sluppet straff.

Avisen har kartlagt straffhistorikken til 34 personer som kan knyttes til gjengen Young Bloods fra Holmlia. Til sammen er disse personene registrert med 1.395 saker hos politiet. I 159 tilfeller har politiet unnlatt å reise tiltale eller skrive ut bot, selv om politiet mener de står bak konkrete lovbrudd.

I stedet har politiet gitt såkalt påtaleunnlatelse. Dette regnes som en strafferettslig reaksjon, men ikke straff og skal kun brukes «når helt særlige grunner tilsier det».

En av personene i miljøet er registrert med 24 påtaleunnlatelser. To andre er registrert med 19 påtaleunnlatelser hver, ifølge VG.

Tillitsvalgt for politijuristene, Sverre Bromander, mener sakene bør ettergås av Riksadvokaten. Han reagerer på det store antallet påtaleunnlatelser som er registrert på enkeltpersoner.

– Umiddelbart tenker jeg at dette ikke er riktig, sier han.

Visepolitimester Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt mener politiet kunne ha fulgt opp Young Bloods-miljøet bedre tidligere.

– Det har gått litt under radaren. Det har vi satt fokus på fra 2017. Da er også hvordan vi følger opp med straff, selvfølgelig relevant, sier han til avisen.

Vandvik forklarer at politiet endret rutiner rundt påtaleunnlatelser etter å ha fått kritikk fra Statsadvokaten i 2016. Kun sju av de 159 påtaleunnlatelsene mot personene som kan knyttes til Young Bloods, er gitt etter 2016.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Les også