Aftenposten ber regjeringen trekke hele forslaget om endringer i offentlighetsloven. I et annet av mer enn 2500 høringssvar skriver Vik Bilverksted at «Norge bør ikkje få meir skjulte dokumenter, vi bør ha eit opnare samfunn i staden. Så forkast forslaget!!».

Aftenpostens høringssvar på tre sider er ikke så direkte i sin kritikk, ført i pennen av avisens sjefredaktør Trine Eilertsen:

Aftenposten er sterkt kritisk til forslaget om endringer i lov og forskrift, slik det er presentert i høringsnotatet. Endringene vil gjøre det vanskeligere å drive kritisk journalistikk på forvaltningens saksbehandling og gi pressen svakere rammevilkår for å utføre sitt samfunnsoppdrag. Vi ber regjeringen om ikke å fremme forslag om endringer.

Sentralt i Aftenpostens kritikk er regjeringens ønske om å unndra mulighetene for offentlighetens innsyn og kunnskap om «eksistensen av organinterne dokumenter».

Eilertsen fremhever at en slik kunnskap om interne dokumenter som regjeringen nå vil skjule fra postlistene, har stått sentralt i flere prisbelønte Aftenposten-saker.

* Aftenposten dokumenterte 13.000 tilfeller av vold ved norske sykehjem i 2019. Undersøkelsene baserte seg på innsyn i nettopp interne avviksmeldinger.

* Under pendlerbolig-avsløringene dokumenterte avisen at Riksrevisjonen gjennom flere år hadde latt være å kontrollere Stortingets administrasjon. Det var et organinternt dokument hos Riksrevisjonen som avdekket hvorfor.

* Innsyn i interne dokumenter var viktig for debatten om regjeringens inngripende koronatiltak.

Fremfor å unndra organinterne dokumenter fra innsyn, foreslår Aftenpostens sjefredaktør at det bør bli obligatorisk å journalføre organinterne dokumenter. I dag er det valgfritt.

SV, Venstre, Rødt og MDG sier alle nei til forslaget.

Verken Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre, FrP eller KrF har villet svare Aftenposten på hvor de står i saken.

Det var 31. mars at forslaget til endring av offentlighetsloven ble lagt fram, med høringsfrist 5. juli. Forslaget legger opp til begrensning av mulighetene til å holde oppsyn over det som skjer i statsforvaltningen, og har møtt sterk kritikk fra flere hold. (NTB)

Massiv motstand

Allerede samme dag som forslaget ble lagt ut til høring, gikk Pressens offentlighetsutvalg sterkt ut mot forslaget:

– Det norske demokratiet har ingenting å tjene på at offentlige myndigheter skjuler seg bak lukkede dører når de skal arbeide med saker av betydning for landets innbyggere, sier leder for Pressens offentlighetsutvalg, Tron Strand, til NTB. (Document)

TV 2 følger opp:

Forslagene vil kunne føre til at eksistensen av svært viktige referater, utredninger, planer, rapporter osv. ikke blir kjent. Man kan ikke unnta journalføring nærmest samlet for en ganske unøyaktig definert kategori av dokumenter. (Regjeringen)

Delta, det største fagforbundet innen YS, med over 94.000 medlemmer i offentlig sektor, utdyper kritikken i sitt korte svar (utheving er gjort redaksjonelt av Document):

Fra et mer juridisk ståsted vil det også kunne føre til vanskeligere kontroll med om forvaltningen gjør riktig rettslig vurdering av offentleglova paragraf 14 med videre forslag. Det er vanskelig å se hvordan slik kontroll kan utøves når det ikke eksisterer informasjon om at dokumentet finnes.

Delta vil derfor sterkt advare myndighetene mot å gjennomføre de foreslåtte innsynsbegrensningene. (Regjeringen)

Les også:

Offentlighets­utvalg ut mot foreslått lovendring: – Går inn for mest mulig hemmelighold

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.