Taliban forsøker å gjøre det gapende hullet som står igjen i fjellsiden efter Bamiyan-buddhaene som de sprengte i stumper og stykker i 2001, til en turistattraksjon. 

Taliban i pengenød

Taliban er i pengenød og ser seg efter inntektskilder. De har satt opp en billettluke i Hazarajat-regionen i Afghanistan der de gigantiske Buddha-statuene sto, og tar seg betalt for å vise frem hullet efter «avgudene». Billetter koster 58 USD-cent for afghanere og 3,45 dollar for utlendinger.

Bamiyan-buddhaene ble hugget inn i sandstensklippene i det 6. århundre. Den minste sto ferdig i år 507 efter Kristus og var 37 meter høy, den andre ble fullført i 554 og var hele 55 meter høy.

Taliban med et menneskelig ansikt…

Hele verden ba Talibans grunnlegger mulla Muhammed Omar, om å beskytte statuene, men i mars 2001 ga han ordre om at de skulle ødelegges.

Idag representerer restene av Buddha-statuene en potensiell inntekt og er en måte å vise at de ikke er fullt så ekstrem som det Taliban som styrte Afghanistan 1996–2001. 

Ifjor sa Taliban at 200.000 registrerte turister, hovedsakelig afghanere, besøkte provinsen og de brukte i gjennomsnitt rundt 57 USD.

Religiøst motivert hærverk

Statuene har gjennom århundrene vært utsatt for noe religiøst motivert hærverk, men først da UNESCO bevilget penger til oppussing ble de av Taliban erklært som «avguder» – noe som er forbudt i henhold til sharia – og skulle ødelegges. Japan og Sveits har lovet å støtte gjenoppbygging av statuene.




 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.