Den mest ekstreme jihadistgruppen i Syria, ISIS eller ISIL, har begynt å knuse kulturminner fra før-islamsk tid. De har selv tatt bilder av hvordan de knuser en 3.000 år gammel assyrisk statue.

Taliban gjorde det samme med de enorme Buddha-statuene i Bamiyan i 2001. Inntrengde appeller fra verdenssamfunnet om ikke å ødelegge de uerstattelige kulturminnene hjalp ikke.

Nå har ISIS begynt med samme type ødeleggelse.

Statuen er fra et område øst i Syria, som ISIS kontrollerer. Det heter Tell Ajaja og var en provins i det assyriske riket. Provinshovedstaden het Shadikanni og det er herfra kunstskattene stammer. De ble beskrevet av den franske arkeologien Maspero i det 19. århundre.

 

Gaston Maspero, the 19th century French archaeologist, wrote that in the ninth century BCE the palaces of Shadikanni “were decorated with winged bulls, lions, stelae, and bas reliefs carved in marble brought from the hills of Singar.” Similar artifacts appear to be among those recently plundered. 

Akkurat som Taliban er ikke ISIS forlegne over vandaliseringen. De er stolte av den og legger ut bilder av hvordan de knuser statuen.
syria.aajajah-1-635x357Først poserer ISIS-soldater med statuen.
syria.isis.vandalismeDeretter viser de sin forakt ved å sette foten på ansiktet. Man kan jo spørre hva det er med en ideologi som har behov for å ydmyke og vanære fortiden.

 

syria.aajajah-2-635x357Før man skrider til verket med slegge. Så har man fått hevn for at det finnes en fortid før islam.

Historien skal renses for disse sporene. Man fører i realiteten krig mot historien.
En israelsk professor uttrykker håp om at det kanskje ikke var en original som ble knust, men en kopi som sto utenfor museet i det som i dag er den syriske provinsen Hasakeh.
Men det er ingen vil om ISIS vilje til å ødelegge antikk kunsthistorie. The Independent kunne 14. februar fortelle at ISIS hadde ødelagt nylig oppdagede mosaikker fra det 6. århundre. ISIS kontrollerer byen Raqqa i nord. Det var først da det kom en tyrkisk forretningsmann til byen og ville kjøpe mosaikkene, som ble oppdaget i 2007, at ISIS ble klar over deres eksistens. De hadde oppskriften klar: mosaikkene måtte ødelegges.
syria.pg-27-syria-1v2Denne fantastiske mosaikken fra det 6. århundre finnes ikke mer.

In mid-January the Islamic State of Iraq and the Levant (Isis), an al-Qa’ida-type movement controlling much of north-east Syria, blew up and destroyed a sixth-century Byzantine mosaic near the city of Raqqa on the Euphrates. The official head of antiquities for Raqqa province, who has fled to Damascus and does not want his name published, told The Independent: “It happened between 12 and 15 days ago. A Turkish businessman had come to Raqqa to try to buy the mosaic. This alerted them [Isis] to its existence and they came and blew it up. It is completely lost.”

Other sites destroyed by Islamic fundamentalists include the reliefs carved at the Shash Hamdan, a Roman cemetery in Aleppo province. Also in the Aleppo countryside, statues carved out of the sides of a valley at al-Qatora have been deliberately targeted by gunfire and smashed into fragments.

 

http://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/news/the-destruction-of-the-idols-syrias-patrimony-at-risk-from-extremists-9122275.html

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂