Nytt

Slik mafiaen tradisjonelt har tatt kontroll over steder uten fungerende myndigheter, har ISIS iverksatt en lignende strategi i anarkiet Libya, hvor de ikke er like sterke militært som i Syria/Irak, om enn det er usikkert hvor mange stridende de har på stedet: Skrem omgivelsene til lydighet med å vise en skruppelløs evne til barbarisk vold.

Terrorsyndikatet har nylig offentliggjort enda en propagandavideo, hvor de tar livet av 30 kristne etiopiere i det nordafrikanske landet – en slags repetisjon av massehenrettelsene av egyptiske koptere i Libya i februar.

For ugjerningsmennene er drapene kun en regimessig detalj i det som for dem først og fremst er et angrep på kristenheten – både i form av mennesker og symboler:

Starting with a description of the different branches of the church from Catholicism to Eastern Orthodox, footage includes the destruction of a number of churches, altars and works of art across a range of unspecified locations.

Som mange ganger tidligere i historien gis vantro muligheten til å betale den formen for beskyttelsespenger som islam tradisjonelt har krevd som alternativ til konversjon:

A masked fighter brandishing a pistol delivers a long statement, saying Christians must convert to Islam or pay a special tax prescribed by the Quran.

Så skisseres straffen for manglende betaling med kjent regi i grusom detalj:

Two groups of Ethiopian Christian captives are then shown. According to the subtitles, one group is held by an IS affiliate in eastern Libya known as Barka Province and the other by an affiliate in the south calling itself the Fazzan Province.

The video then switches between graphic footage of the captives in the south being shot dead and those in the east being beheaded on a beach.

isis-ethiopian-christians

Et senere bilde viser en av drapsmennene som farger vannet rødt med blod strømmende fra et av de avkuttede hodene.

Mens det hele pågår, rettes også trusler mot «korsfarernasjonene». De skal angivelig finne de kristne selv der hvor de føler seg sikre og beskyttet, en detalj som illustreres med et bilde av pave emeritus Joseph Ratzinger.

Videoens autentisitet må som vanlig undersøkes, men kan sannsynligvis tas for gitt – også i lys av at den er omtalt på Twitter av Site Intelligence Group.

Uansett er spredningen av bildene et ledd i en strategi for utbredelse av ISIS i Libya. Mens Europa ser på.

 

The Independent