Nytt

De kristne fordrives fra Midtøsten, om ti år kan regionen være renset. Det skjer både ved massakrer som under IS, men også gjennom en bredere utvikling knyttet til at islamismen sprer seg.

En katolsk hjelpeorganisasjon Aid to the Church in Need ser utviklingen på nært hold og slår alarm.

The dwindling Christian population of the Middle East could vanish completely within a decade unless the global community intervenes, say alarmed aid groups who say followers of the Bible are being killed, driven from their land or forced to renounce their faith at an unprecedented pace.

The world has largely stood by as a dangerous tide of intolerance has washed over the region, according to a new study by the international Catholic charity Aid to the Church in Need. The study includes disturbing data about the plunging numbers of Christians in the part of the world that gave birth to the faith, and makes a dire prediction of what could happen.

Aid to the Church in Need sier kun en bred internasjonal intervensjon kan redde de kristne fra død og fordrivelse. Men det er lite engasjement å spore. De kristne kommer i annen rekke. I USA er det kristne grupper og organisasjoner som arbeider for de kristnes sak. I Europa er det vanskeligere. Mens vesteuropeiske stater nærmest har kappes om å motta hundretusener av migranter fra Nord-Afrika og Midtøsten har det ikke vært populært å snakke om hvem som kommer. Alle vet at det er overveiende muslimer, og av dem igjen, mest unge menn. De kristne er der, men blir ikke nevnt.

Det liberale Europa vil ikke ende opp som forsvarere av de kristne mot muslimene.

Det er samme holdning som amerikanerne inntok da de kom til Irak. De ville ikke bli identifisert med de kristne eller blir oppfattet som at de beskyttet dem særskilt. I stedet ble de kristne overlatt til seg selv, med katastrofalt resultat.

Den samme «abandoment» så vi i Egypt da Brorskapet vant både parlaments- og presidentvalget. Barack Obama var tilbakeholden med å forsvare kopterne.

Men for Europa kommer en annen faktor i tillegg: Avkristningen. Det postkristne Vest-Europa føler likegyldighet, distanse eller kjølighet til kristne. De kristne representerer et tilbakelagt stadium. Det nye Europa er multikulturelt og vil vise at Europa er så sterkt at det også kan omfatte islam og vise at islam og demokrati lar seg forene. Derfor er det nærmest en begeistring å spore over at den muslimske befolkningen stiger radikalt. Man vil ikke snakke om forskjeller i holdninger og verdier.

De kristne i Midtøsten betaler prisen for denne snu-seg-vekk-holdningen.

Det er knapt politikere som spesifikt ber om at forfulgte kristne prioriteres. Det vil i den merkelige optikken som hersker i Vest-Europa være en form for diskriminering av muslimer. At det kanskje kan bli vanskelig å være kristen også i Europa, er noe de ikke vil snakke om.

Post-kristne liberale kan godt snakke om IS, men ikke om islamismen eller wahabismen.

The Christian population in Iraq has plummeted from 1.5 million in 2003 to current estimates of 275,000 and could be gone for good within five years, according to the report. The dwindling numbers are due to genocide, refugees fleeing to other countries, those who are internally displaced, and others hiding in plain sight and not allowing their faith to be publicly known. A dozen Christian families flee Iraq each day, according to 21st Century Wilberforce Initiative, a Falls Church, Va., nonprofit dedicated to promoting religious freedom worldwide

Spørsmålet det avkristnede Vest-Europa burde stille seg er om de kristnes skjebne i Midtøsten vil få konsekvenser for dem selv. Men det liberale Vest-Europa ser ingen slik sammenheng. De tror de er et unntak i historien eller har immunitet.

“Unless the global community gets involved, we will witness the loss of Christian witnesses in a land that is biblically significant,” Elijah Brown, executive vice president for 21st Century Wilberforce, told FoxNews.com.

He noted that Iraq’s second-largest city, once home to a thriving Christian community as old as the faith itself, has now been overrun by ISIS and purged of Christians.

“Last Christmas was the first time that bells did not ring out in the city of Mosul in 2,000 years,» Brown said. “I think that speaks to the reality that hundreds of thousands of Christian families are living on the edge of extinction.

Syria

Norske medier flommer over at storyer om syriske flyktninger, men vi hører lite om forfølgelsen av de kristne. Her kunne FrP hatt en mulighet til å profilere seg.

In Syria, where Aid to the Church in Need has sent $9 million in aid to help Christians driven from small villages north of Damascus, an estimated 15,000 Christians have left their villages to seek refuge in Homs, Zaidal and Fairouzeh in recent days, according to Syrian Orthodox Archbishop Selwanos Boutros Alnemeh. He told the charity Christians are terrified that ISIS, in a constant see-saw battle for territory with government forces, will capture their villages and kill all non-Muslims. They are particularly fearful for the key city of Sadad, where Christians lived peacefully with Muslims for centuries.

“We are afraid that ISIS — which God will hopefully prevent — will conquer the town. We would lose the center of Christianity in our diocese,” Archbishop Selwanos said, adding that two years ago, jihadists held the town briefly and killed at least 45 Christians, and destroyed churches and homes.

st.maria.ortodoks.kirke.homs

foto: Den ortodokse Maria-kirken i Homs, Syria. Det er ikke stort igjen av den og de som gjordet det visste hva de gjorde.

Egypt

Egypt er et lyspunkt. President Abdel Fattah el-Sisi har gjort et poeng av å beskytte kopterne. Sist jul deltok han i julegudstjeneste, noe som var uten sidestykke. Men ellers i den muslimske verden er stemningen fiendtlig mot de kristne, i land som Saudi-Arabia, Pakistan, Irak og Iran. Selv i asiatiske land som Malaysia og Indonesia, og ikke bare der. Også blant hindunasjonalister i India har det vært alvorlige angrep på kristne.

Med islam følger en passiv aksept av at islam betyr fred, selv om freden vil si at all annen motstand er nedkjempet. Muslimer sier ofte at de har religiøs frihet, innen islam. De kjenner ikke noe annet.

Når kristne hører at islam betyr fred bør de tenke etter hva det betyr: Freden senker seg når andre oppfatninger er forsvunnet. Det kan også bli det post-kristne Europas skjebne.

“We need to start putting on the pressure and if and when there is some sort of peace, we need to ensure that minority religious groups are represented in newly forming governments.”

Men her må man stoppe opp og undre seg: Vestlige regjeringer er opptatt av å la minoriteter bli representert i deres styre og stell og driver kampanjer for å få det til. I land som Norge blir ord med rasistiske overtoner, som «blendahvit» brukt for å gi folk dårlig samvittighet.

Men hvorfor legger ikke disse regjeringene for dagen den samme iver når det gjelder å ivareta minoritetene i muslimske land? Hvor er presset på Pakistan eller Afghanistan om å la de kristne bli representert?

Denne taushet og dette fraværet «speak volumes» som man sier på engelsk, og det er et svært dårlig varsel for Europas fremtid.