Sakset/Fra hofta

Brygget som eksploderte i kirken i Bagdad i oktober, da 68 mennesker ble drept av Al Qaida i Irak, hadde mange ingredienser. Terroristene påberopte seg to kristne kvinner i Egypt som hadde konvertert til islam, men nå ble holdt som «fanger» av kopterne.

Aksjonen pågikk i fem timer, irakiske soldater stormet kirken og det hele var et blodbad.

Hendelsen illustrerer hvordan begivenheter i ett land brukes i et annet. Det er også et resultat av islamismen og politisering av religionen. Det er ikke bare karikaturtegninger som vekker sterke reaksjoner. Konverteringer og frafall vekker minst like sterke. Eller drap på muslimer: da en egyptisk kvinne ble drept i en tysk rettssal, utløste det massedemonstrasjoner i Egypt. Hun var deres symbol. Karikaturstriden skygger for at konfliktlinjene berører langt mer enn bare satire.

AP kan fortelle at de to koptiske kvinnene som al Qaida påberopte seg, hadde ekteskapsproblemer. De var gift med koptiske prester, men fikk ikke lov å skille seg. Derfor ble konverteringen en siste desperat utvei. Om dette er den hele og fulle sannhet er ikke godt å si. Men den viser hvordan familiære problemer kan vokse og få storpolitisk betydning.

Derfor er saken viktig.

Both Wafaa Constantine, 53, and Camilla Shehata, 25, lived in remote rural towns and enjoyed prestige as devoted and pious wives of conservative Coptic priests. But behind that veneer, a lawyer and a church official said the women were trapped in abusive relationships.
Both tried to seek a divorce through Church channels, but hit a dead-end because the Coptic Orthodox Church forbids divorce. And they decided to rebel, not only against their husbands, but against the whole religion.
They sought to convert to Islam, something viewed as a disgrace in their community and unthinkable for those married to the priests.
Though Egyptian religious authorities say the women never succeeded in converting, the controversy in both cases escalated with angry protests by Egyptian Christians, who accused Muslims of abducting the women and forcing them to convert.
That in turn galvanized Muslim hard-liners in Egypt who protested and accused the church of holding them against their will and forcing them to convert back to Christianity.

Kopterne protesterer mot det de oppfatter som tvangskonvertering – kristne jenter bortføres vitterlig på offentlig sted og tvangsgiftes med muslimske menn – og islamistene demonstrerer mot det de oppfatter som rekonvertering, hvilkset vil si frafall. Konvertering er en enveiskjørt gate i Egypt: islamistene anerkjenner ikke frafall eller konvertering andre veien, og ekstremistene kapitaliserer på denne fordommen og motviljen.

Begge parter kjemper for sin sak. Men kopterne kjemper for å overleve. De har ryggen mot veggen.

Islamistene utnytter saken for alt det er verdt. Det gjør myndighetene betenkt. Beleiring av moskeer og kirker kan føre til at situasjonen kommer ut av kontroll. Hvis Egypt skal oppleve et kupp eller en revolusjon kan det meget vel starte med en sak som dette: to kristne kvinner som er misfornøyd med ekteskapet.

Egypt’s Coptic Christian minority, estimated at about 10 percent of the country’s 80 million people, has grown more religiously conservative over the past three decades as has the country’s Muslim majority.

Egypt’s Salafi movement — extreme conservative Muslims — have long accused the Coptic Church here of conspiring to «Christianize» Egypt. Though Salafis in Egypt reject violence, their doctrine is only a few shades away from that of groups such as al-Qaida. Both adhere to a strict interpretation of Islam that supposedly is a purer form of Islam said to have been practiced by Islam’s Prophet Muhammad in the 7th century.
The Salafis have set up dozens of websites and Facebook groups to spread the word about the two women.

Hossam Aboul Boukhar, the founder of one of the websites, KamiliaShehata.com, said the Shehata case is not an Egyptian matter anymore but «an Islamic cause.» And he listed other women in similar situations.

«It is a phenomenon. The new Muslims, our sisters, are in misery because they are being tortured and imprisoned. We don’t know what is going on inside the churches,» he said.

In weekly protests from August to November, bearded men in white robes gathered outside mosques in Egypt to denounce Pope Shenouda III, the Coptic Christian leader of Egypt, as an «infidel.» And they vowed revenge.
In one demonstration, Islamists raised a flag identical to that of al-Qaida in Iraq — a black banner emblazoned with the phrase: «There is no God but God and Muhammad is God’s prophet.» Two days later, al-Qaida in Iraq attacked the church.
..
«Amid the current sectarian discord, the timing is perfect for al-Qaida to show it is defending Islam and to exploit the situation to rally extremists against the churches,» said Ammar Ali Hassan, an expert in Islamic movements.

Constantine

Constantine’s story dates back to December 2004 when her brief disappearance led angry Christians to stage protests and clash with police for four days.
The agriculture engineer lived with her family in the Nile Delta town of Abou el-Matamer, about 85 miles (135 kilometers) north of Cairo. She was married to a Coptic priest who lost a leg to diabetes. Naguib Giberail, a prominent Coptic lawyer familiar with the case, said her husband had an explosive temper. He later died in 2006.
For two years, Constantine sought help from the senior church official in her province, Archbishop Bakhamyous. She told him she was abused, according to Coptic clerics who spoke on condition of anonymity because of the sensitivity of the issue. The clerics said Bakhamyous refused her plea for a divorce.
At one point, she disappeared for a few days and then reappeared, turning up at a police station in Cairo to declare she wanted to convert and needed protection.
Police said they notified Archbishop Bakhamyous and he insisted on meeting Constantine in a monastery, not at the police station. But police refused.
It was thought at the time that a colleague may have been trying to influence her to convert to Islam.
«Someone used her deteriorating relationship with her husband and told her that Islam offers her the solution,» said Archbishop Mouses, a top aide to the Coptic pope.
When she disappeared, hundreds of Christians accused Muslims of abducting her to force her to convert to Islam. After a few days, however, Egyptian judicial authorities announced that she had turned up and they said she remained a Christian.
Police said they handed Constantine over to the Church after she came to police for help.

Shehata:

Shehata’s strikingly similar story began to emerge in July this year.
The mother of a 2-year-old boy, she was working as a teacher in the town of Deir Mawas in Minya province, about 90 miles (150 kilometers) south of Cairo.
Egyptian news reports said she too left her home and disappeared for a few days.
Her husband, Father Tadous Samaan, rallied Christian protesters in Cairo, accusing Muslims of abducting his wife and forcing her to convert to Islam.
Three days after her disappearance, the church announced that Shehata was staying at a friend’s house in Cairo taking a break and that she remained a Christian.
Under heavy pressure from Islamists who accused the Church of holding her against her will, Shehata appeared in September in a videotape posted on an Egyptian news website, al-Youm al-Saba or the Seventh Day, insisting she had never converted to Islam.
«I am Christian and I will die as Christian,» the young woman standing in front of a picture of Jesus said in the video. But many Muslims doubted its authenticity.
According to the Coptic lawyer Giberail police handed Shehata over to the Church.
Islamists have accused the police of collaborating with the church by handing the two «Muslim» women over to Church authorities to reconvert them.

Islamistenes plan er smart. De får ikke lov å drive åpen politisk opposisjon. Den kan kun forkle seg som religion. Også egyptiske institusjoner og universiteter er blitt islamisert. Det er derfor vanskelig å motsette seg islamistene, uten å bli fremstilt som antimuslimsk. Å beskytte to konverterte kvinner klinger godt. Det gir stor goodwill. Mediene spiller på opionionen også i Egypt. Plutselig kan saken anta dimensjoner som gjør at myndighetene mister kontrollen. Folkets vilje kan bli en religiøs vilje, og islamistene kan manipulere den, slik bolsjevikene manipulerte russerne i 1917. En revolusjonær situasjon kan oppstå før man får sanset seg, og det vil være lite utenforstående kan gjøre.

Dette er ikke fantasi. Kombinasjonen av religiøst hysteri og sosiale problemer er en oppskrift som har virket før. Det problematiske er at det vil være et element av genuint folkelig opprør i en slik bevegelse. Men den vil være rettet mot en minoritet i landet, og hvis myndighetene forsøker å stanse den, kan de selv bli feid vekk.

Dette er et høyst realistisk scenarie.

The women’s whereabouts are currently unknown. But Egyptian news reports say Constantine has lived the past six years in Saint Bishoy Monastery in the oasis of Wadi Natroun in the desert south of Alexandria, while Shehata stays with nuns in a Church residence in Cairo.
Both have been incommunicado, and their families and Coptic officials refuse to discuss their situations.

Myndighetene er selvsagt klar over faren. Det er slike beveggrunner bak isolasjonen av Gaza, som er tilholdssted for Irans forlengede arm, Hamas. Iran vil gjerne se en revolusjon i Egypt, og det vil kunne påvirke verdenssituasjonen. Iran 1979, Egypt 20??