USAs første rettssak om klimaendringer åpnet mandag i Helena, Montana, der en gruppe unge mennesker hevder at delstatens omfavnelse av fossilt brensel ødelegger uberørt natur, ødelegger kulturelle tradisjoner og frarøver unge innbyggere en sunn fremtid.

Saken, som har pågått i mer enn ti år, er den første av en rekke lignende søksmål i ulike delstater som ledd i et forsøk på å øke presset på beslutningstakerne for å få dem til å iverksette tiltak for å redusere utslippene, skriver New York Times.

Rikki Held (22), som var blant de første som vitnet mandag, beskrev hvordan familiens 1 212 hektar store ranch i det østlige Montana har vært truet av tørke, skogbranner og ekstremvær, inkludert hetebølger og oversvømmelser. Hun var til tider gråtkvalt da hun fortalte om hvordan hun jobbet under disse forholdene samtidig som hun forsøkte å opprettholde familiens levebrød.

– Jeg vet at klimaendringene er et globalt problem, men Montana må ta ansvar for sin del av det, sier Held.

– Man kan ikke bare avfeie det og ikke gjøre noe med det.

Ungdommene frykter klimaendringer vil ødelegge landbruket i Montana. Foto: Falkenpost from Pixabay

Saken dreier seg om at 16 unge innbyggere – i alderen fem til 22 år – hevder at delstatsregjeringen ikke har oppfylt sitt grunnlovfestede mandat om å «opprettholde og forbedre et rent og sunt miljø i Montana for nåværende og fremtidige generasjoner».

Delstatslederne har kjempet mot anklagene og kalt prosessen en skueprosess og en «grov urettferdighet».

– Montanas utslipp er rett og slett for små til å utgjøre noen forskjell, sa Michael Russell, assisterende riksadvokat, i delstatens innledningsforedrag.

– Klimaendringene er et globalt problem som i praksis degraderer Montanas rolle til en tilskuerrolle.

Støre og Aasland «helt overbevist» om at hav­vind blir konkurranse­dyktig

Den to uker lange rettssaken i en rettssal i Lewis and Clark County vil inneholde både beretninger fra unge mennesker som opplever klimaendringene, og vitnemål fra klimaeksperter. Til slutt vil dommer Kathy Seeley bli bedt av saksøkerne om å erklære at statens støtte til fossilindustrien er grunnlovsstridig.

Miljøforkjempere mener at en slik erklæring vil kunne legge press på myndighetene i Montana og andre steder til å iverksette tiltak for å redusere utslippene. De håper også at dommeren kan pålegge staten å ta hensyn til klimapåvirkningen når nye prosjekter godkjennes.

Saksøkerne hevder at effektene av et varmere klima er allerede i ferd med å spre seg over hele Montana, blant annet i form av krympende isbreer i Glacier nasjonalpark og en forlenget skogbrannsesong som truer delstatens dyrebare friluftsliv. Saksøkerne i saken har sagt at delstatens passivitet når det gjelder klimaendringene truer deres mulighet til å få tilgang til rent vann, opprettholde familiegårdene eller fortsette jakttradisjonene.

– Oppvarmingen av klimaet i Montana vil få store miljømessige og økonomiske konsekvenser, sa Roger Sullivan, advokat for de unge innbyggerne, i sitt innledningsforedrag.

Montana. Foto: David Mark from Pixabay

Ungdommene sier de selv har opplevd skremmende tegn for fremtiden, ikke bare røyken fra skogbrannene, men også oversvømmelsen i Yellowstone nasjonalpark.

Julia Olson, administrerende direktør i Our Children’s Trust, en ideell miljøorganisasjon som var med på å anlegge søksmålet i Montana, sier at saken har potensial til å sette en ny kurs for en sunnere og mer velstående fremtid for kommende generasjoner. Mange av de unge saksøkerne planlegger å vitne.

Montana, som blant annet går under det uoffisielle kallenavnet «Treasure State», har lenge vært knyttet til gruveindustrien. Delstatshovedstaden Helena, der klimasaken føres, ble grunnlagt på 1860-tallet av gullgravere. Montana er landets femte største kullproduserende delstat og den 12. største oljeproduserende delstaten.

Tidligere i 2023 vedtok republikanske lovgivere en lov som forbyr statlige myndigheter å ta hensyn til klimapåvirkningen når de vurderer store prosjekter som nye kraftverk og fabrikker.

Delstaten har imidlertid også lenge verdsatt sitt uberørte landskap og sine krystallklare innsjøer, og har derfor også fått det uoffisielle kallenavnet «The Last Best Place». Delstaten la til en formulering i grunnloven om retten til et rent og sunt miljø i 1972 som et svar på den økende bekymringen for å beskytte disse verdiene.

Forfatter av boken «Den store klimaguiden»: – Sommerferien er klima­versting

Bare en håndfull delstater har klare miljørettigheter i grunnloven.

Det første vitnet som ble innkalt av saksøkerne, var Mae Nan Ellingson, som var den yngste delegaten på grunnlovsmøtet i 1972. Hun vitnet om hvordan miljøvern var et sentralt tema for mange av dem som var involvert i prosessen.

– Vi ville ha et miljø som var rent og sunt, så det var en ganske lang og omstridt debatt for til slutt å få ordene ‘rent og sunt’ inkludert som beskrivelser av miljøet, sa hun.

Den første dagen av rettssaken bød også på en omfattende gjennomgang av diagrammer og vitenskapelige rapporter, der man utforsket historien til de økende nivåene av karbondioksid i atmosfæren, hvordan trenden er knyttet til fossilt brensel, hvordan det bidrar til en oppvarming av planeten og effektene på Montana.

Men noen av de vitenskapelige detaljene ble et konfliktpunkt. Da saksøkerne la frem den nyeste klimavurderingen fra FNs klimapanel, som advarte om at det var «et raskt lukkende vindu» for å sikre en «levelig» fremtid, protesterte staten og kalte det «rykter». Da saksøkerne hevdet at rapporten var et myndighetsdokument basert på myndighetsdata, svarte Montanas advokater:

– Jeg tror ikke det er våre myndigheter.

Dommeren tillot at rapporten ble lagt frem.

Delstatslederne har motsatt seg klimasøksmålet, som har sitt utspring i et mislykket forsøk i 2011 på å få delstatens høyesterett til å tvinge delstaten til å iverksette tiltak mot klimaendringene. Som en del av saken har delstatsmyndighetene bestridt den overveldende vitenskapelige enigheten om at forbrenning av fossilt brensel endrer det globale klimaet, og nektet for at alvorlige værhendelser i delstaten var knyttet til stigende lufttemperaturer.

«Our Children’s Trust» har gått til sak i alle delstater i klimaspørsmålet. Selv om dommerne har avvist de fleste av sakene, er flere av gruppens søksmål ennå ikke avgjort. Gruppen vant nok en foreløpig seier 1. juni, da en dommer avgjorde at en ungdomssak i Oregon, rettet mot de føderale myndighetene, kunne gå til rettssak.
Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.