FNs generalsekretær Antonio Guterres anklager oljeselskapene for å ha «solgt den store løgnen» om deres rolle i global oppvarming. 

Han gjorde dette under World Economic Forum i Davos, og mente at oljeforetakene burde holdes ansvarlige.

Guterres sammenlignet oljeindustrien med tobakksindustrien, hvor sistnevnte har blitt saksøkt for enorme summer som følge av skader knyttet til røyking.

– Vi lærte i forrige uke at visse produsenter av fossilt brensel var fullt klar over allerede på 1970-tallet at deres kjerneprodukt ville bake planeten vår, sa Guterres.

Han refererte til en studie publisert i tidsskriftet Science som sa at ExxonMobil hadde avvist funnene fra sine egne forskere om fossile brenslers rolle i klimaendringer.

– Akkurat som tobakksindustrien, ga de blaffen i sin egen vitenskap, sa Guterres, med henvisning til søksmål som viste til at tobakksindustrien hadde skjult farene ved sine produkter.

– Noen i oljeindustrien red videre på den store løgnen. Og i likhet med tobakksindustrien må de stilles til ansvar, sa Guterres.

ExxonMobils forskere hadde modellert og spådd global oppvarming «med sjokkerende nøyaktighet», bare for at selskapet «skulle bruke de neste tiårene til å benekte nettopp denne klimavitenskapen», ifølge Guterres.

Emiratenes valg av statlig oljesjef til å lede COP28 skaper reaksjoner

På spørsmål om Science-rapporten sa en talsmann for ExxonMobil i forrige uke at problemet hadde kommet opp flere ganger de siste årene, og i hvert tilfelle var selskapets svar at «de som snakker om hvordan ‘Exxon visste’ tar feil i sine konklusjoner».

Det tror FN-sjefen absolutt ikke på.

– Produsenter av fossilt brensel og deres hjelpere kappes fortsatt om å utvide produksjonen, vel vitende om at denne forretningsmodellen er uforenlig med menneskelig overlevelse, sa han.

– Denne galskapen hører hjemme i science-fiction, men vi vet at nedsmeltingen av økosystemet er kalde, harde og ugjendrivelige vitenskapelige fakta, la Guterres til.

FN-eksperter presenterte sine anbefalinger på FNs klimatoppmøte i Egypt i november i fjor, og sa at bedrifter ikke kunne hevde å være utslippsfrie hvis de investerte i fossile brensler, forårsaket avskoging eller kompenserte utslipp med karbonkreditter i stedet for å redusere dem.

– Jeg oppfordrer alle bedriftsledere til å handle basert på disse retningslinjene, sa Guterres.

Han bemerket også at referanseverdiene og kriteriene i bedriftsløfter, ofte er tvilsomme eller uklare, noe som kan «villede forbrukere og investorer med falske fortellinger».

– Det gir næring til en kultur av feilinformasjon og forvirring, og lar døren stå åpen for grønnvasking, avsluttet Guterres.

 

Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.