Det hvite hus uttrykte tirsdag raseri over Exxon Mobil Corporations rekordresultat i 2022.

Overskuddet på 56 milliarder dollar er et historisk resultat, ikke bare for selskapet, men for hele den vestlige oljeindustrien.

Oljeselskapene forventes å slå sine egne årsrekorder på grunn av høye priser og skyhøy etterspørsel, noe som presser selskapenes samlede overskudd til nær 200 milliarder dollar. Omfanget har ført til fornyet kritikk av oljeindustrien og utløst krav om at flere land skal pålegge selskapene ekstra skatter.

En uttalelse fra Det hvite hus sa at Exxons fortjenestemargin var spesielt ille fordi amerikanerne betalte rekordhøye priser ved pumpene. De kritiserte videre republikanere i Representantenes hus, som de mener fremmer en politikk til støtte for oljeindustrien.

«De siste inntjeningsrapportene gjør det klart at oljeselskapene har alt de trenger, inkludert rekordprofitt og tusenvis av ubrukte, men godkjente tillatelser, for å øke produksjonen. Men de velger i stedet å bruke fortjenesten til å polstre lommene til ledere og aksjonærer, mens republikanerne i Representantenes hus produserer unnskyldning etter unnskyldning for å skjerme dem fra ethvert ansvar», sa Det hvite hus i en uttalelse, ifølge Bloomberg.

USAs president Joe Biden har i store deler av det siste året kritisert oljeselskaper og raffinerier for å nyte godt av stigende profitter mens bensinprisene bare har økt.

Guterres vil stille oljeselskaper til ansvar for å lyve om global oppvarming

I juni skrev Biden til ledere av store oljeraffinerier og klaget over at de hadde kuttet ned på produksjonen for å øke profitten, ifølge en kopi av et brev sett av Reuters.

Exxons finansdirektør Kathryn Mikells svarte på den økende kritikken over bransjens fortjeneste, og antydet at svaret ikke er økte skatter.

– Vi ser på EUs skatt på energisektoren. Det er regelrett ulovlig og i tillegg dårlig politikk å prøve å beskatte energisektoren når det du faktisk trenger, er at produksjonen skal øke. Det har motsatt effekt av det du prøver å oppnå, sier Mikells.

Administrerende direktør Darren Woods sier at Exxon høster fordelene fra investeringer i fossile brensler de siste årene som har blitt beskrevet som dårlig timing.

– Arbeidet vårt begynte for mange år siden, lenge før pandemien, da vi valgte å investere motstrøms, sa han under en telefonkonferanse med analytikere tirsdag.

– Vi lente oss innover når andre lente seg ut, og brøt dermed konvensjonell visdom, fortsatte han.

Exxon utvidet tilbakekjøpene på børsen flere ganger i fjor og lovet å kjøpe aksjer for 35 milliarder dollar gjennom 2024.

Mikells ga ingen indikasjoner på at Exxon snart vil øke tilbakekjøpene i år, selv om selskapet bokførte den åttende største kontanttransporten i S&P 500-indeksens historie.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.