Thomas Horne, forfatter av boken «Den store klimaguiden», mener at det verste du kan gjøre for klimaet, er å dra på ferie.

– Hvis du virkelig vil slå til med et stort klimaavtrykk, så er en saftig ferie den mest effektive og absolutt billigste måten å gjøre det på, sier Horne til Dagens Næringsliv.

Grunnen er at ferien gjerne inneholder en flytur, noe Horne mener er den «billigste måten du kan skape et kjempestort klimaavtrykk på».

– Hvis du flyr tur-retur Sydney, har du brukt opp hele det årlige klimautslippet til en gjennomsnittlig verdensborger. Det sier sitt. Én tur frem og tilbake til New York, det er mer enn et helt års kosthold for en gjennomsnittlig nordmann, hevder forfatteren.

Horne mener sågar at det å bli veganer heller ikke er nok til å kompensere for en flytur.

– Det kan ikke kompensere noe i det hele tatt. Men hvis du legger om fra en kjøttmeny til vegansk kosthold et helt år, da kan du spare deg opp til en tur til Barcelona og tilbake med fly. Men altså: Dette betyr jo ikke at du  ut og reise med fly, selv om du er blitt veganer, sier Horne.

Klimaforfatteren mener at selv om det finnes mange andre ting forbundet med en ferie som skader klimaet, så er reisen den verste, selv om man bruker håndkleet på hotellet flere ganger.

– Det er ikke uvesentlig, det har jo en effekt, fordi klesvask er en del av klimaavtrykket fra et hotell, sammen med byggingen av hotellet, vedlikeholdet og maten. Men det verste er reisen til og fra hotellet, det meste annet er marginalt. Det er litt som å kildesortere, det har en nokså beskjeden klimaeffekt, men det er noe med handlinger man gjør jevnlig, som gjør at man blir mer bevisst på andre områder også, sier Horne.

Selv om Horne mener at det å bruke bil, selvsagt da elektrisk, er bedre enn å fly, er han heller ikke begeistret for fergebruk.

– De har et overraskende stort klimaavtrykk. Med tanke på klima er det bedre å unngå det. Eller ta den korteste overfarten, som Larvik–Hirtshals, sier Horne.

Ifølge Horne bør man ta elbil eller tog til en hytte, selvsagt ved å dele både bil og hytte. Det er den beste måten å feriere på, ifølge forfatteren.

– Jeg vil bare si først at det er herlig med tog hvis man snur litt på innstillingen og ikke tenker på togturen som en transportetappe, men som en del av ferien. Hvis man eier en moderat hytte, og bruker den masse, så er det kanskje den mest klimavennlige ferien man kan tenke seg. Hvis man passer litt på transporten frem og tilbake til hytta, kjører elbil for eksempel. Og eier du hytte, bør du vurdere å leie den ut når du ikke bruker den. Delingsøkonomi er klimavennlig, avslutter Horne.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.