Sakset/Fra hofta

Hvor mange lokalpolitikere fra MdG og Arbeiderpartiet i Oslo trengs for å lære om taklandbruk i New York? Riktig svar er 11. Seks fra AP og 5 fra MdG.  Til sammen 11 personer fra to partier som tilsynelatende gjør alt de kan for å gjøre det vanskeligere og dyrere for folk å fly eller kjøre bil.

11 personer som messer om kollektivtrafikk og sykkel på inn- og utpust fløy søndag 11.september til New York som en del av en delegasjon fra Oslo kommune i forbindelse med Byutviklingskomiteens studietur. 11 personer som har nedfelt i sitt politiske manifest: «Klimatiltak er ikke noe som skal gjennomføres et annet sted, til en annen tid, og av noen andre.» Akkurat den flotte setningen gjelder tydeligvis for noen andre og ikke dem selv.

Jeg unner lokalpolitikere å få luft under vingene en gang i blant. Det er aldri galt med nye impulser og kanskje kommer de hjem med ideer som kan settes ut i livet og gjøre hverdagen litt enklere og bedre i hjemkommunen. Jeg er ikke ironisk. Nesten ingen lokalpolitikere er heltidspolitikere. De fleste bruker mye fritid og sene kvelder på sitt politiske engasjement, og utakk er det de pleier få som takk for jobben.

Når det er sagt er det noe skjærende umusikalsk med at 11 politikere fra to av byrådspartiene i Oslo går i samlet flokk og ser de samme tingene, hører de samme historiene, møter de samme menneskene og får den samme informasjonen i New York. Særlig når de representerer to partier som mener folk må slutte å fly.

Byrådet i Oslo gikk i sommer mot planene om å bygge en tredje rullebane på Gardermoen fordi de mener Norge heller må bygge ut jernbanen.

– Vi må planlegge for en klimavennlig framtid, og da må vi bygge ut jernbanen i stedet for å legge til rette for enda mer flytrafikk. En tredje rullebane på Gardermoen vil gjøre det enda lettere å fly, advarer byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Hun føler seg trygg på at det vil være mulig å lokke mange av dem Avinor forventer skal komme til Gardermoen i årene framover, til å ta toget i stedet.

Bortsett fra selvsagt hennes egne venner fra MdG i Oslo, som tydeligvis ikke var vonde å be da de ble invitert på gratistur til New York! . Da var det plutselig veldig greit med slike forurensende fly.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg gjorde som mange sikkert husker et stort nummer av at hun og kjæresten tok toget til Barcelona i påsken. Heller 60 timer på tog, enn en kjapp flytur var budskapet da. Denne gangen var det ikke mye liv/aktivitet i sosiale medier med selfies fra Manhattan. Pussig?

Så vil sikkert noen si at det ikke er mulig å ta toget fra Norge til New York. Det er helt riktig, men om AP og MdGs politikere faktisk mener at de skal leve som de lærer så burde de enten holdt seg hjemme, trukket lodd om hvem som skulle være med byråd Hanna Marcussen (trengte hun virkelige ha med seg tre rådssekretærer/rådgivere på den samme turen?) eller sørget for at komitéreisen gikk til en by man kunne nå med toget.

Det er mye byutvikling å la seg inspirere av i Europa også, selv om vi kanskje ikke har kommet like langt på taklandbruk som i The Big Apple. At de kan litt om skyskrapere i New York er det ingen tvil om, men hvor overførbar er byutviklingen på Manhattan til Osloforhold?  Det jeg usikker på, men at de hadde en fin tur er jeg helt sikker på.

Selvsagt gjorde komiteen mer enn å se på taklandbruk. Programmet og deltakerlisten som Document fikk av Oslo kommune etter å ha bedt om innsyn ser du her. Lokalpolitikere er ofte ansiktsløse. Derfor vil vi gjerne gi dem et ansikt:

hanna-marcussen

Disse representerte MdG i New York: Fra venstre: Hanna Marcussen Byråd for byutvikling, Rasmus Reinvang byrådssekretær for H. Marcussen, Marie Loe Halvorsen byrådssekretær for H. Marcussen, Beate Folkestad Habhab – bystyremedlem, Lillian Bredal Eriksen – sekretariatsleder MdG i Oslo bystyre

Disse representerte Arbeiderpartiet:

ap1

Øverst fra venstre: Komitéleder Victoria Marie EvensenMobashar BanarasElvis Nwosu, Jørn Nygren, Monica Semb Sætre (som rakk å bli intervjuet om eksplosjonene nylig) og Anders Røberg-Larsen byrådssekretær for H.Marcussen

Totalt var det 26 delegater med på turen til New York. 11 fra AP/Mdg – 8 fra administrasjonen i Oslo Kommune og 7 fra Høyre, Venstre og Frp. Se hele listen og programmet her.