Nytt

En gang i tiden var de unge og holdt miljøidealene høyt (i fjor, faktisk). For å dra på påsketur til Barcelona reiste Berg med tog i totalt 60 timer. Her sammen med reisefølge og partifelle Eivind Trædal. (foto: privat/facebook)

Liv og lære: Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) tok fly til Tyskland for å motta prisen «Europas miljøhovedstad» på vegne av Oslo.

Frp reagerer på at miljøbyrådens reisemåte. Berg forsikrer at hun skal kjøpe klimakvoter.

Miljøbyråd Lan Marie Berg og byrådsleder Raymond Johansen jublet i dag over at Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad. Berg opplyser samtidig at hun ikke hadde tid til å ta toget da hun skulle til Essen i Tyskland for å motta prisen.

Men tid til å rette en refsende pekefinger mot Trump, det hadde en triumferende miljøprismottaker ingen problemer med å finne:

– Mens Trump fornekter klimaendringene, ser vi nå at byer over hele verden går foran i klima- og miljøarbeidet. Som Europas miljøhovedstad kan vi vise hvordan det gode byliv og god politikk henger sammen. Samarbeid på tvers av Europa kan gi flere mot til å lede an i det grønne skiftet, sier Berg.

Hvordan var det nå igjen, dette med å sitte i glasshus..?

Frps miljøpolitiske talsmann i Oslo bystyre reagerer:

– Folk flest må få bruke de fremkomstmidlene de ønsker. Men her snakker vi om en høyt profilert miljøbyråd som bør gå foran med et godt eksempel, og dermed ta toget, sier Tommy Skjervold til VG.

– Du mener hun burde ha tatt toget til- og fra Essen i Tyskland?

– Ja, det mener jeg.

– Hun forklarer flybehovet med at hun ikke hadde hatt tid til å ta toget?

– Ja, da ser hun kanskje hvorfor folk flest trenger å bruke både fly, bil og andre fremkomstmidler for å få hverdagen til å gå rundt, sier Skjervold.

Berg har ikke kjøpt klimakvoter for turen, men bedyrer overfor VG at hun skal gjøre det.

– Jeg kommer til å kjøpe kvoter via myclimate.org, opplyser Lan Marie Berg til VG via partisekretær Daniel Rees.

– Vi tok fly til Frankfurt, og vi skal fly tilbake til Gardermoen. Dette handler om helheten, og noen ganger må også jeg som MDG-politiker og byråd ta fly for å gjennomføre mine oppdrag. Dette illustrerer også at vi trenger en bedre togforbindelse mellom Norge, København og Tyskland, sa Berg til VG tidligere i dag.

Vi hørte lite til bortforklaringer om dårlige togforbindelser forrige gang «Lan Marie» og «togreise» var nevnt i samme setning. Den gang i påsken i fjor da Berg og Eivind Trædal dro med tog til Barcelona. En togtur på tilsammen 30 timer. Hver vei.

Det avfødte mange kommentarer, blant annet denne på Facebook fra tidligere TV 2-programleder Oddvar Stenstrøm:

– 16 togbytter og flere døgn på reisefot er sikkert noe småbarnsfamilier vil sette pris på. For ikke å snakke om alle dem som har problemer med bein og rygg. Og eldre. Dette passer nok best for to unge, single egoer som bare trenger tenke på seg selv. Men prakk det ikke på oss andre. At de også tar til orde for ekstra feriedager for å ta toget, gjør vanviddet enda mer vanvittig. Tøvet vil jo ingen ende ta.

Bård Tufte Johansen kunne heller ikke dy seg.

Etter at VG skrev om flyturen til Tyskland, fikk de en fortørnet SV-politiker på tråden: Kari Elisabeth Kaski ringte for å levere hva VG kaller «et brennende forsvar for Lan Marie Berg.» Vi kan bare håpe at det ikke var snakk om fossilt brensel.

Kaski mener Frp burde se kritisk på sin egen klimapolitikk. Kaski sier hun mener det var greit av Berg å fly til Tyskland, men at samfunnet må legge til rette for bedre togmuligheter.

– Jeg mener Frp rett og slett må skjerpe seg, sier Kaski til VG.

Det intellektuelle nivået i SV må ha sunket i senere år. Eller i hvert fall evnen til å argumentere.

Toget har gått for Miljøpartiet de Grønne. Og når man står igjen på perrongen er det vel like greit å ta fly?

 

VG: Frp kritiserer MDG-Lan for å fly til Tyskland for å motta miljøpris