Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det gikk ikke helt som den rødgrønne ledelsen i Oslo Kommune hadde tenkt seg. Planen var å ha kjøttfritt, «vegetarisk» julebord. Blant annet sto bakt selleri på den «grønne» menyen. Men bare et fåtall av de innbudte lot seg friste.

Det er Nationen som melder om menyvalget ved dette meget omtalte julebordet i Oslo kommune.

«Oslo kommune arrangerte fredag julebord, hvor hovedretten besto av bakt selleri. Men fire av fem bestilte i stedet juletallerken eller kveite, skriver Nationen.»

Bakt selleri og andre vegetariske lekkerbiskener fristet altså ikke fullt så mye som tradisjonsrik, norsk julemat for de kommuneansatte.

Ifølge Nationen kunne man velge mellom juletallerken med kjøtt, en rett med kveite, eller et «grønt» alternativ.

Men det viste seg at nesten halvparten tok kjøtt.

Så var den en del som foretrakk fisk, før et lite mindretall (en av fem) fulgte oppfordringen og endte opp med den grønne retten.

   «Det hele endte med at en av fem bestilte bakt selleri, fennikel og stekt sopp. Mens 68 valgte sellerien, valgte 118 kveite og 155 juletallerken, fikk Nationen opplyst fredag ettermiddag. Små endringer kan ha skjedd i etterkant.

Det vil si at 45 prosent av dem som var på julebordet, valgte alternativer med kjøtt. Tallerkenen inneholdt både ribbe, pølse og medisterkaker», skriver avisen.

Dette nye menyprosjektet i regi av kommunen var i utgangspunktet svært omstridt:

  «Det ble mange og sterke reaksjoner da nyheten kom om at Oslo rådhus sitt julebord ville arrangeres med vegetarisk hovedrett på menyen. Byråd for miljø, Lan Marie Berg (MDG), sa tidlig at hun mente dette var en god start på å gjøre Oslo mer vegetarisk», skriver Nationen.

«Å gjøre julebordet vegetarisk er en god start», skrev byråden i en e-post til VG.

Men så vegetarisk som Berg ønsket ble altså ikke julebordet.

Fra MDG-hold hevder man overfor Nationen at dette uansett ble vellykket:

«Ja. Vårt mål er å gjøre det enkelte å velge sunn og miljøvennlig mat, i tråd med statens egne kostholdsråd. At over en av fem velger et vegansk alternativ, og at enda flere velger fisk, er en god start. Men jeg har stor forståelse for at det tar tid å endre matvaner man har tilegnet seg over et langt liv, og særlig jula er en tradisjonsbunnet tid, sier byrådssekretær for miljø- og samferdsel Sindre Buchanan (MDG) fornøyd.»

Det ble også servert forrett på julebordet, den var utelukkende vegetarisk.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!