I USA finner man organisasjonen «Flight Free USA». Der kan man skrive under på at man ikke skal bruke fly som transportmiddel.

– Jeg velger å holde meg på bakken fordi det stemmer overens med det som er sant, sier Dan Castrigano (36), en tidligere lærer som i 2020 signerte et løfte om ikke å reise med fly.

– Klimaet bryter sammen, sier han til The New York Times.

Han viser til FN, som hevder at flytrafikken står for om lag 4 prosent av den menneskeskapte globale oppvarmingen. FN advarer også om at flyutslippene vil tredobles innen 2050.

Castrigano, som bor i Burlington, Vermont, tilbrakte mer enn et tiår som ungdomsskolelærer. Han reiste mye i løpet av den tiden, men har blitt stadig mer bekymret for tempoet i klimaendringene de siste fem årene.

Hverken han eller kona Laura har flydd siden 2019. Og i 2021 forlot Castrigano lærerjobben for å påta seg en rolle som sjef i SubjecttoClimate, en ideell organisasjon som tilbyr klimarelatert undervisning.

Å holde seg på bakken betyr ikke at han ikke reiser. Han tar hyppige sykkelturer rundt Vermont, og når han kjører kortere distanser, bruker han en helelektrisk Nissan Leaf. Neste måned, når en god venn gifter seg i California, vil han og familien bruke flere uker på å komme seg over hele landet med tog, et valg som ifølge US Department of Energy er 34 prosent mer energieffektivt per passasjer enn å reise med fly.

– Jeg vil gjerne besøke hvert eneste sted på jorden, men min mentale helse ville kollapse hvis jeg skulle bruke fly, så lenge jeg vet at jeg da er med på å ødelegge jorden, sier han.

I 2020 signerte Castrigano et løfte på Flight Free USA om ikke å reise med fly det året, og han har fornyet løftet årlig.

Det samme har 450 andre gjort.

Flight Free har flere medlemmer i Australia og Storbritannia, og over hele Europa samler en rekke lignende organisasjoner reisende for å snu ryggen til flytrafikken.

Ariella Granett, en av grunnleggerne av nettstedet Flight Free USA, sier hun ble inspirert til å starte organisasjonen etter å ha lest en artikkel i Vox i 2019 om en gruppe i Sverige som forpliktet seg til å slutte å bruke fly som fremkomstmiddel når de skal ut og reise.

Det er kanskje ikke noe land på jorden med flere anti-flyaktivister enn Sverige, hvor rundt 15.000 mennesker innen 2020 hadde signert et landsdekkende løfte om unnlate å reise med fly i minst ett år. Den ideelle organisasjonen bak den bevegelsen, We Stay on the Ground, samler inn penger og håper å få 100.000 underskrifter i løpet av de neste årene.

Forskere og kampanje­grupper gir Elon Musk skylden for «falsk informasjon om klima­forandringer»

Mange amerikanere er klar over Sveriges unge klimaekstremist Greta Thunberg, som i 2019 valgte å seile over Atlanterhavet på en utslippsfri yacht for å holde en tale for FN. Men svenskene – som har laget ordet «flygskam» for å beskrive skammen man skal ha knyttet til flyging – peker på tidligere skikkelser, blant annet operasangeren Malena Ernman, som er Thunbergs mor, og journalist Jens Liljestrand, som dem som startet trenden.

– Mange tror at hva du gjør som individ, ikke betyr så mye. Men saken er at det vi gjør som individer, påvirker alle rundt oss, og endrer normer, sier Maja Rosén (41), president i We Stay on the Ground. Hun sluttet å fly allerede i 2008.

– Vi må tenke på hva vi virkelig ønsker under feriene våre, og hvorfor vi trenger å dra så langt bort for å få det. Mange mennesker som tar det flyfrie løftet, sier at de ikke ville endre på dette selv om de kunne, for når du reiser med tog, blir selve turen en del av eventyret, sier hun.

Rosén, som bor i Sverige, reiser nå hovedsakelig med tog.

– Det er så mange vakre steder over hele verden. Men vil vi besøke dem og ødelegge dem samtidig? sier Anne Kretzschmar, 31, som bor i Köln, Tyskland, og driver Stay Grundedes Reframing Project, som fokuserer på å bekjempe grønnvasking, en praksis der organisasjoner fremstiller seg som mer miljøvennlige enn de egentlig er.

En Boeing 747 som frakter 416 passasjerer fra Heathrow flyplass i London til Edinburgh i Skottland, produserer samme mengde karbondioksid (CO2) som 336 biler som kjører samme strekning, ifølge BBC Science Focus.

– Dette er en klimakrise, sier Peter Kalmus, en klimaforsker ved NASA Jet Propulsion Laboratory.

– Når du reiser med et fly, er du ikke bare medansvarlig for utslippene, men du hjelper også til med å opprettholde systemet som fører til global oppvarming, hevder han.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.