Foto: Francisco Seco / AP / NTB.

Miljøorganisasjoner har saksøkt den franske staten for det de mener er handlingslammelse overfor klimaendringene. I ryggen har de over to millioner franskmenn.

Det er det første klimasøksmålet i landet.

Gruppene vil at domstolen skal holde staten ansvarlig for skader på naturen, og sier at en seier vil være et viktig symbolsk steg i kampen for å få regjeringer til å gjøre mer for å motvirke klimaendringene.

En seier vil «være en milepæl for klimarettferdighet i Frankrike», sier Cecilia Rinaudo i organisasjonen Notre Affaire a Tous (Vår felles sak) til AFP.

Ord og handling
Hun mener en seier vil blottlegge kontrasten mellom ordene og handlingene til den franske regjeringen og andre regjeringer rundt om i verden.

– Frankrike har posisjonert seg som en klimaforkjemper på den internasjonale scenen, men resultatene er fortsatt fraværende, sier hun.

Parisavtalen fra 2015 har mål om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader over førindustrielt nivå, og helst 1,5 grad. Men eksperter sier regjeringer er langt unna å nå målene sine, noe som har ført til framvekst av misnøye blant miljøforkjempere.

Frankrike har forpliktet seg til å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990, et løfte organisasjonene mener de er i ferd med å bryte. I tillegg går arbeidet med å energieffektivisere bygninger og utvikle fornybar energi for sakte, mener de.

Føyer seg inn i rekken
Det var i 2018 at fire organisasjoner, blant dem Greenpeace og Oxfam, saksøkte den franske regjeringen for å svikte i arbeidet med å kutte utslippene. En underskriftskampanje på nett fikk støtte fra mer enn to millioner mennesker – en fransk rekord.

Saken er del av en innsats fra klimaforkjempere verden over for å forsøke å tvinge regjeringer til å føre en mer ambisiøs klimapolitikk.

I 2019 beordret Nederlands høyesterett regjeringen til å kutte utslippet av klimagasser med 25 prosent fra 1990-nivåer innen slutten av 2020 etter at miljøforkjempere gikk til sak.

I Norge saksøkte miljøorganisasjonene Natur og Ungdom og Greenpeace i 2015 staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf ved å åpne for leting etter olje i deler av Barentshavet, ettersom det er kjent at forbrenning av olje og gass ødelegger klimaet. Saken endte til slutt opp i Høyesterett, der miljøorganisasjonenes anke ble forkastet like før jul.

(©NTB)

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.