«Affirmative action» – som kan kalles positiv diskriminering på bakgrunn av hudfarge eller andre eksterne trekk – er en viktig sak for Demokratene. Dette rasistiske konseptet får dog ikke særlig stor støtte fra Demokratenes kjernevelgere, selv ikke i California.

Det er forventet at USAs høyesterett (U.S. Supreme Court) snart vil vedta at denne formen for ulik behandling basert på hudfarge vil bli ulovlig, eller i det minste bli sterkt begrenset. En analyse av Californias velgere viser at heller ikke velgerne støtter slik diskriminering, skriver New York Times.

Kampanjen fra 2020 om å gjenoppta rasebevisste opptak til college og arbeidsplasser var nesten som gospel for Demokratene. Dette fikk støtte fra guvernør Gavin Newsom og en rekke senatorer og lovgivere i delstaten. Selskaper og NGO-er slang seg på, og også Kamala Harris, som den gangen var senator, støttet rasediskrimineringen.

Delstatens idrettshelter, som Golden State Warriors, San Francisco Giants, 49ers og Oakland Athletics omtrent tryglet sine fans om å støtte saken, som gikk under navnet Proposition 16. Slik kunne California bekjempe «systemiske barrierer», og Kamala Harris fremmet tiltaket som en kamp mot «white supremacy».

Tilhengere av rasekampanjen samlet inn utallige millioner av dollar, 19 ganger så mye som motparten.

“Vote for racial justice!” urged the American Civil Liberties Union of Northern California.

Men velgerne lot seg ikke overbevise. NYT har snakket med Jimmie Romero, en 63 år gammel barberer som vokste opp i et latino-preget arbeiderklassemiljø i Los Angeles, Han er mer opptatt av hjemløshet, økende renter og illegal dumping. Han har mange problemer, men affirmative action var ikke på listen hans.

– I was upset that they tried to push that. It was not what matters.

Romero var en av millioner av velgere i California, mange av de med Sør-Amerikanske eller asiatiske aner, som stemte nei til Proposition 16.

The breadth of that rejection shook supporters. California is a liberal bastion and one of the most diverse states in the country.

57 prosent av velgerne i en av Demokratenes mest solide høyborg stemte nei til Proposition 16. Dette er et signal på at Demokratene er i ferd med å miste kontakten også med sine egne trofaste velgere.

Avstemningen hadde noe symbolsk over seg, siden det er forventet at Høyesterett snart vil forby eller i det minste sterkt begrense denne formen for rasemessig forskjellsbehandling. Dette er et spark i ansiktet for woke-bølgen, som tydeligvis nå har gått for langt også for amerikanere som støtter Demokratene.

The results exposed a gulf between the party establishment and its voters.

Selv i Los Angeles, som er så  etnisk mangfoldig og venstreliberal som det er mulig å bli i USA, klarte tilhengerne av Proposition 16 kun å vinne avstemningen med et hårstrå: 51 prosent mot 49 prosent.

And the Times analysis of electoral precincts found across all races, support for the referendum fell well short of support for Joe Biden on the same ballot.

This was true across majority Black, Asian, Hispanic and white precincts.

Affirmative action ble vedtatt forbudt i California 1996, men Demokratene håpet at drapet på George Floyd og raseriet mot Donald Trump ville vinne frem denne gangen. Men de tok grovt feil.

Ledelsen på flere universiteter i California argumenterte for at Proposition 16 handlet om sosial rettferdighet, og at mer mangfold på campus ville hjelpe studenter til en bedre forståelse av historisk arv. Woke-uttrykkene er velkjente, som fra Lisa Holder, styreleder i Equal Justice Society.

– Unconscious bias and institutional racism is embedded. Unless you take affirmative steps, this continues in perpetuity.

Men velgerne tror ikke på sånt sludder, uansett hva slags «mangfold» de representerer

Gloria Romero, a Democrat and former majority leader of the State Senate, was term-limited and left politics in 2010 out of frustration with the poor health of public education and her party’s opposition to charter schools.

Ten years later, she voted against affirmative action.

Hun mener slik forskjellsbehandling på grunn av rase er en vei tilbake til fortiden, og mener politikerne heller bør fokusere på elendig helsevesen og skoler, samt boligmangel.

Romero mener det er latterlig at man diskuterer affirmative action når det aldri har vært flere latinos på universitetene i California.

Kevin Liao er konsulent og tidligere en viktig rådgiver for Demokratene. Han støttet affirmative action, men har allikevel forståelse for at mange amerikanere med asiatisk bakgrunn stemte imot.

– The notion that you would look at anything other than pure academic performance is seen by immigrants as antithetical to American values.

Å diskriminere folk på grunn av rase/hudfarge hører hjemme på historiens søppeldynge.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.