Det var særlig barn, unge og eldre som ble hardt rammet av de inngripende tiltakene mot koronasmitte, mener utvalget som har gransket håndteringen av pandemien.

Utvalget, som ble ledet av tidligere sentralbanksjef Øysten Olsen, mener også at det tok for lang tid før myndigheten avviklet nedstengningene, ifølge NTB.

Utvalgsleder Øystein Olsen konkluderte med at myndighetenes håndtering i all hovedsak var god og at de hadde tilstrekkelig lov- og regelverk til å ta de nødvendige grepene. Men regelverket var for dårlig for å håndtere en langvarig krise, poengterte Olsen under pressekonferansen der han la fram utvalgets funn.

Et av forslagene fra koronautvalget er en nasjonal oversikt over helsepersonell som kan bidra in en krisesituasjon.

Utvalget mener også at pandemien og smitteverntiltakene rammet økonomisk skjevt.

Ifølge VG var det en klar skjevfordeling i hvordan nedstengningene rammet borgere økonomisk.

  • Barn og unge måtte bære en uforholdsmessig stor byrde. Barn og unge hadde lav risiko for sykdom og død som følge av covid-smitte, mens deres livsutfoldelse ble vesentlig begrenset gjennom redusert tilstedeværelse på skolen og tidvis nedstengte fritidsaktiviteter.
  • Mange fikk tapt livskvalitet gjennom to år med pandemi, og det er indikasjoner på at et mindre antall har fått mer langvarige negative virkninger.
  • Da hensynet til barn skulle vurderes i saker som angår dem, mener utvalget at myndighetene i større grad burde brukt erfaringer fra tidligere faser i pandemien. På den måten kunne tiltaksbyrden for barn og unge blitt lavere i pandemiens siste faser.

– Vi mener det ikke var nok samsvar mellom målsettingen om gruppen som burde skjermes og den konkrete utformingen av tiltakene.
Og igjen, det er tilbake til at tiltakene burde kunne vært mer differensiert, og i dette tilfellet særlig være det sm var rettet mot å skjerme barn og unge på noen områder, sier utvalgsleder Øystein Olsen til VG.

Særlig langvarig nedstengning av breddeidretten får kritikk av utvalget. Koronakommisjonen konkluderte i april 2022 med at myndighetene ikke tok godt nok vare på de sårbare barna i håndteringen av pandemien, noe de mente hadde økt forskjellene i samfunnet.

Det var også diskusjoner internt i regjeringen om fordeling av vaksiner. Her sto daværende helseminister Bent Høie (H) for en jevnere fordeling, men ble motarbeidet av sin egen regjering, blant annet av finansminister Jan Tore Sanner fra samme parti.

Støre-regjeringen får kritikk for å ha opptrådt nølende da omikrom spredte seg før jul 2021. Da ble hele Norge delvis nedstengt over jul.

Allikevel konkluderte både kommisjonen og utvalget med at myndighetenes håndtering av covid-19 hovedsakelig god.

Ved første øyekast virker det ikke som utvalget fokuserer noe særlig på mulige bivirkninger som følge av mRNA-stikkene.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.