Selv briter i full jobb klarer ikke å håndtere den økonomiske krisen etter pandemi, inflasjon og eksploderende energipriser. Mange foreldre må overvinne skammen og be om hjelp for å sørge for at barna deres får nok mat.

The Times sponser en veldedig organisasjon som gir skolebarn noe som kalles Magic Breakfast.

– Vi møter arbeidende foreldre som innrømmer at de kutter ned på det de spiser selv, slik at barna deres kan spise. Jeg kan ikke tro at jeg hører om slike ting i Storbritannia, sier Emyr Fairburn.

Fairburn er rektor ved King’s Cross Academy, en barneskole i Nord-London.

– Vi opplever barn som sier at de er sultne når lærerne merker at de ikke er engasjerte i timene og lærerassistentene spør om det er noe galt.

De magiske frokostene gjør en stor forskjell, sier Fairburn. Han opplever at barna får hjelp, og at dette øker barnas prestasjoner.

Britiske barn har nettopp gjennomgått nedstengte skoler i forbindelse med pandemien. Så kom energikrisen. Mange barn har fått en tung start på sin utdannelse. Særlig i Skottland ble barna utsatt for massive og langvarige nedstengninger.

Ifølge Fairburn er det ikke bare frokost barna går glipp av. Mange av elevene ankommer skolen uten å ha spist hverken frokost eller kveldsmat dagen før. Familier sliter, selv familier hvor begge foreldre er i jobb.

– De har to inntekter, men alle pengene går til husleie og høye levekostnader, sier Fairburn.

Rektoren forteller om møter med foreldre som er i ferd med å bryte sammen under presset. Særlig de skyhøye energiprisene, som ser ut til å vedvare, fører til at håpløsheten sprer seg. Krisen rammer en stor del av skolens elever.

Før pandemien kvalifiserte 17 prosent av elevene hans seg til gratis skolemat. Nå er det 41 prosent.

Mangelen på tilstrekkelig mat fører til at barnas adferd endrer seg, sier rektoren. Konsentrasjonen sviktet, engasjementet forsvant. Magic Breakfast koster kun 28 pence per måltid, og 200.000 britiske barne- og ungdomsskoleelever får mat av den veldedige organisasjonen.

Les også:

Storbritannia står overfor flere nasjonale kriser, advarer Sunak


Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».


Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.