Regjeringen gikk på tvers av faglige råd, og innførte rødt nivå i videregående skoler mandag. Flere reagerer negativt på vedtaket, men Norsk lektorlag er positive.

Barneombud Inga Bejer Engh er kritisk:

– Det skal være faglige råd, ikke frykt som styrer tiltakene. Å legge på litt ekstra når det gjelder tiltak for å være på den sikre siden er uholdbart etter to år med pandemi, sier Engh.

Hun påpeker at barn og unge allerede har båret en stor byrde gjennom pandemien, og ber regjeringen snu.

– Dette er særlig alvorlig nå som regjeringen har kunnskap om hvilke alvorlige konsekvenser det har å begrense elevenes fysiske tilstedeværelse på skolen.

– At de holdes på rødt nivå over hele landet, er uholdbart siden det er i strid med samtlige faglige råd. Tiltaket innebærer mye hjemmeskole og lite sosial kontakt for mange ungdommer.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) viderefører rødt nivå i videregående skole etter jul. Helsedirektoratet og FHI ville ned til gult.

Beslutningen kommer til tross for faglige råd fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) om å gå fra rødt til gult nivå også i videregående skole etter jul (NTB).

Også fra politisk hold kommer det sterke reaksjoner.

– Folkehelseinstituttet mener man burde gå til gult nivå på videregående skoler, er det uforståelig at regjeringen ikke lytter til ekspertene. Barn og unge må være førsteprioritet, men nå risikerer enda flere dårlige undervisningstilbud, sier skolepolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad i KrF.

– Det burde kun være når det absolutt er nødvendig at vi går med nasjonalt rødt nivå og lar de unge bære en hovedtyngde for å hindre smitte i samfunnet.

Både Abid Raja og tidligere kunnskapsminister Guri Melby, begge fra Venstre, er kritiske.

– Elevene taper med rødt nivå. Derfor er det uforståelig at regjeringen går inn for å videreføre det når selv FHI foreslår å gå til gult nivå, sier Raja i en pressemelding.

– Jeg kjenner elever som gruer seg til en ny vintermåned med rødt nivå. Jeg er redd for at regjeringen ofrer disse elevenes ve og vel for et smitteverntiltak som ikke har faglig grunnlag.

Melby stiller spørsmålet:

– Hva skjedde med å prioritere barn og unge?

Elevorganisasjonen (EO) er også misfornøyd.

– Det er viktig at vi følger helsefaglige råd samtidig som vi skjermer barn og unge, og når dette er en uttalt strategi fra regjeringen, syns vi det er veldig merkelig at de ikke legger opp til at vi kan være så mye på skolen som mulig, sier EO-leder Edvard Botterli Udnes til NTB.

Men Norsk lektorlag støtter regjeringens vedtak.

– Det er veldig krevende å ha gult nivå. Elevene har programfag halvparten av tiden og blandes da med elever fra andre klasser. Det blir så godt som umulig å unngå smitte, sier leder Rita Helgesen.

Siden mange elever i videregående skoler ikke er vaksinerte, så mener Helgesen de praktiske utfordringene i skolene blir uoverkommelige, hvis avstandsregler og andre smittevernsregler skal overholdes.

– Vi kan ikke kimse av de praktiske utfordringene. Vi kan ikke trylle fram ekstra klasserom eller kvalifiserte lærere, sier hun.

Ifølge FHIs ukesrapport 50 er 79 prosent av alle mellom 16 og 17 år fullvaksinerte. For aldersgruppen 18-24 år er tilsvarende tall 83 prosent.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.